Partidul „Șansă”, afiliat oligarhului Ilan Șor, nu se conformează procedurii inițiate pentru efectuarea controlului privind finanțarea campaniei electorale, anunță CEC
Partidul Politic „Șansă”, afiliat oligarhului Ilan Șor, a ignorat invitația Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a se prezenta vineri dimineață, 17 noiembrie, la ședința de înfățișare a părților, unde urma să fie informat despre misiunea de control asupra finanțării campaniei sale electorale și să prezinte primul set de documente solicitate de Comisie.
Printr-o hotărâre a CEC din 8 noiembrie 2023, a fost dispusă inițierea controlului complex privind finanțarea campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „Șansă”, pentru întreaga perioadă de raportare în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, conform unui comunicat al CEC.
„Decizia Comisiei Electorale Centrale de a efectua misiunea de control rezultă din sesizările făcute de unele autorități ale statului și cetățeni ai R. Moldova în legătură cu existența semnelor de încălcare a cadrului normativ la finanțarea campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „Șansă”, iar suspiciunile privind corectitudinea finanțării campaniei electorale a acestuia pot fi înlăturate sau confirmate printr-o misiune de control.
În aceste condiții, misiunea de control a fost planificată pentru perioada 17 noiembrie 2023 – 17 ianuarie 2024.
Astfel, la data și ora stabilite pentru ședința de înfățișare a părților, reprezentanții Partidului Politic „Șansă” nu s-au prezentat și nici nu au informat Comisia Electorală Centrală despre neprezentare, acest fapt fiind consemnat în procesul-verbal al ședinței din 17 noiembrie 2023. Mai mult ca atât, partidul politic vizat nu a pus la dispoziția echipei de control setul de documente inițial solicitate”, se mai spune în comunicatul CEC.
CEC, în calitatea sa de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, cheamă toți concurenții electorali la „respectarea prevederilor cadrului legal în vederea asigurării unui proces electoral corect și transparent”.
Anterior, CEC a constatat încălcarea de către reprezentanții Partidului Politic „Șansă” a art. 54 alin. (5)-(6) din Codul electoral nr. 325/2022 sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, corupere a alegătorilor prin oferirea și promisiunea de a oferi alegătorilor foloase din alte acțiuni de binefacere în scopul determinării acestora de a a-și exercita drepturile electorale, utilizarea în campania electorală a mijloacelor financiare, altele decât din contul cu mențiunea „Fond electoral”, depășirea plafonului fondului electoral și folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate.