Partidul Democrat din R. Moldova refuză să meargă la consultările lansate de Igor Dodon
Partidul Democrat din R. Moldova (PDM) refuză să meargă consultările lansate de președintele în exercițiu Igor Dodon cu fracțiunile parlamentare. Informația a fost confirmată de către reprezentanți ai partidului.
„PDM nu va verge la consultări cu Igor Dodon. PDM a venit ieri cu un plan în care s-a menționat că ar trebui să fie discutat pe platforma parlamentară”, ne-a comunicat Stela Nistor, purtătoarea de cuvânt a PDM.
Nota emisă de PDM
„Membrii Biroului Executiv al Partidului Democrat din Moldova s-au întrunit astăzi în ședință de lucru. În cadrul acesteia au fost discutate rezultatele alegerilor prezidențiale, dar și contextul politic actual, precum și eventuale scenarii în continuare.
PDM consideră imperativ necesar un dialog la nivel de partide politice autentice în Parlament, care să se soldeze cu elaborarea unui plan anti-criză, instituirea unui nou guvern agreat de toate forțele politice, curățarea clasei politice și ulterior organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte. Democrații se pronunță pentru următoarele domenii ca fiind esențiale în depășirea crizei în care se află țara: lupta împotriva pandemiei, reformarea justiției și relansarea economiei.
Ieri PDM a anunțat că nu va participa la consultări cu instituția prezidențială. Liderul PDM Pavel Filip a declarat că formațiunea pe care o conduce pledează pentru discuții în cadrul unei mese rotunde, într-un format care să capete un statut permanent, la care ar participa toate partidele autentice” a menționat Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă.
Ieri PDM a anunțat că nu va participa la consultări cu instituția prezidențială. Liderul PDM Pavel Filip a declarat că formațiunea pe care o conduce pledează pentru discuții în cadrul unei mese rotunde, într-un format care să capete un statut permanent, la care ar participa toate partidele autentice. ”În acest moment, dialogul pe filiera bilaterală nu poate fi productiv și eficient, mai ales în situația în care suntem. Și aceste discuții trebuie demarate imediat, dat fiind situația de criză în care ne aflăm și presiunea timpului”, a menționat Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă.
Ieri, 16 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă, după ce a felicita-o repetat pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegeri, liderul PDM, Pavel Filip, a venit cu „un plan anticriză pe termen scurt”, și menționează că ar trebui să fie discutat pe platforma parlamentară. Filip a afirmat că în următoarea perioadă „ar trebui să aibă loc discuții pentru elaborarea unui plan anticriza și formarea unui Guvern care să realizeze curățarea clasei politice”. Totodată, liderul democraților susține că organizarea alegerilor parlamentare anticipate trebuie amânată până în toamna anului 2021.
PDM a propus următorii paşi:
- Elaborarea unui plan anti-criză pe termen scurt (1 an) pentru a da un răgaz ţării şi a stabiliza lucrurile. Avem nevoie de o foaie de parcurs care să readucă Republica Moldova pe linia de plutire şi să o scoată din criza profundă în care a intrat.
- Instituirea unui guvern al unităţii naţionale, agreat de toate partidele autentice. Avem nevoie de un consens la acest capitol, o echipă care să ne unească, nu să ne dezbine, care să pună în aplicare planul anti-criză.
- Curăţarea clasei politice. Aici vorbim despre izolarea în Parlament a tuturor celor care au migrat dintr-un partid în altul, interzicerea traseismului şi condamnarea practicilor vicioase în politică. Nu putem merge la anticipate până nu curăţăm definitiv clasa politică.
- Alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte, în toamna anului 2021, organizate de un guvern integru şi corect.
Filip a menţionat că deja există câteva propuneri pentru planul anti-criză, idei care urmează a fi discutate cu celelalte partide parlamentare. Priorităţile trebuie să fie următoarele:
- Lupta împotriva pandemiei
- Reformarea justiţiei
- Relansarea economiei
- Organizarea unor alegeri parlamentare libere şi corecte
Igor Dodon a declarat ieri, 16 noiembrie, că urmează să aibă o întrevedere cu socialiștii din Legislativul de la Chișinău, iar în următoarele zile va iniția și invita la discuții fracțiunile și grupurile parlamentare din Parlament.
Potrivit lui Dodon, primii pe listă sunt democrații, după care îi va invita la discuții pe deputații PAS, deputații Platformei DA, apoi urmând și cei din restul grupurilor parlamentare.
Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).