Parlamentul va vota joi membrii CSM din rândul non-judecătorilor. Igor Grosu: „Există rezistență, însă CSM-ul va deveni funcțional”
Deputații din Parlamentul de la Chișinău vor vota în ședința de joi, 30 martie, membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă.
Acest vot va permite CSM-ului să-și înceapă activitatea. Potrivit președintelui Legislativului, chiar și în componență redusă, CSM va purcede la „deblocarea anumitor procese din justiție”.
„Săptămâna aceasta va fi importantă pentru justiția din R. Moldova. Contextul îl știm cu toții. Reforma merge complicat, există rezistență, există nedorință de a avansa din partea unora și mare dorință din partea altora. Noi le transmitem un mesaj tuturor celor care încearcă să se opună: reforma nu se oprește, merge înainte.
Săptămâna aceasta, Parlamentul în cadrul ședinței, va vota componența nouă a CSM din rândul non-judecătorilor care au fost evaluați de Comisia Pre-Vetting. În cadrul CSM-ului sunt două categorii de membri: judecători și non-judecători. Parlamentul va vota candidații din partea non-judecătorilor. Aceștia vor fi candidații din rândul societății civile care au promovat evaluarea, astfel că din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea acestora, CSM-ul va deveni funcțional. Chiar și în componență redusă, aceasta va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție. De exemplu, anunțarea concursului pentru suplinirea funcției de judecător la noua CSJ. Nu-mi rămâne decât să îndemn repetat stimații judecători, cei care sunt corecți și onești, să prindă la curaj, să iasă în față, să facă ceea ce trebuie să facă, să organizeze finalmente acea Adunare Generală, să participe la aceste concursuri care vor fi anunțate de noua componență a CSM.
Igor Grosu a mai spus că în următoarea ședință a Parlamentului urmează să fie votat în lectură finală proiectul de lege care prevede reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ). Astfel, după votarea legii, CSJ va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent. De asemenea, la funcțiile de judecător al CSJ vor avea acces și reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.
În prima lectură urmează să fie votat proiectul de lege care prevede delimitarea competențelor PA – care este una din cele 9 recomăndari UE. Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică.
Președinta Maia Sandu a convocat luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în legătură cu situația excepțională din justiție.
În urma ședinței, membrii CSS au venit cu următoarele decizii și recomandări:
- Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.
- Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care să fie funcțională în cel mult 3 luni. Curtea Anticorupție va examina dosarele de mare corupție și dosarele de corupție din justiție.
- Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce tineri judecători în sistem.
Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrunit pe 17 martie 2023 în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse doar două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După ce timp de câteva ore, mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra sistemului judecătoresc”, s-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM. Întreruperea a fost anunțată până pe 28 aprilie.