Parlamentul European cere accelerarea procesului de extindere a UE, anunță Siegfried Mureșan
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, anunță că miercuri, 23 noiembrie, a fost adoptată o rezoluție prin care se cere accelerarea procesului de aderare pentru „statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum R. Moldova”.
„Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, poziția Parlamentului European cu privire la noua strategie de extindere a Uniunii Europene: 502 voturi „pentru”, 75 „împotrivă” și 61 „abțineri”. În rezoluția adoptată astăzi, cerem accelerarea procesului de aderare pentru statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum R. Moldova.
Solicităm, de asemenea, acordarea de sprijin tehnic suplimentar și acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare (IPA III), dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană. În pofida situației dificile din R. Moldova, cauzată de criza energetică și de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău reușesc să implementeze într-un ritm foarte bun recomandările Comisiei Europene din luna iunie privind acordarea statutului de stat candidat. Acest lucru demonstrează un angajament clar pentru parcursul european al țării. Tocmai de aceea, noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim autorităților și cetățenilor R. Moldova și mai mult sprijin pentru realizarea următorilor pași în procesul de aderare”, anunță europarlamentarul.
Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.
Pe 1 noiembrie 2022, membrii Comitetului Parlamentar de asociere UE – R. Moldova au adoptat o declarație comună prin care au cerut instituțiilor europene să declanșeze negocierile în vederea aderării „cât mai repede” după îndeplinirea de către R. Moldova a celor nouă recomandări emise de Comisia Europeană (CE) în luna iunie curent.
De asemenea, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană au cerut liberalizarea totală a comerțului și transportului din R. Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării R. Moldova în piața unică europeană.