Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a constituit Comisia de…

Parlamentul a constituit Comisia de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a R. Moldova. Președintele Comisiei, ales Mihail Popșoi

Foto: gov.md

Parlamentul R. Moldova a constituit Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a R. Moldova.

În scopul consolidării unității poporului și restabilirii integrității teritoriale a statului, sprijinindu-se pe eforturile colective ale comunității internaționale în vederea realizării de către R. Moldova a reintegrării sale teritoriale și a unității civice și în vederea asigurării accesului întregii populații a țării la instituțiile democratice, analizând situația generală în domeniul politic, evoluțiile înregistrate în problema soluționării conflictului transnistrean și aspirația de reintegrare a țării, pentru implicarea activă a Parlamentului în procesele de reintegrare a R. Moldova prin stabilirea unui mecanism de monitorizare și control parlamentar, în temeiul art. 32 și 33 din Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797/1996, Parlamentul a adoptat hotărârea cu privire la constituirea Comisiei.  

Președintele Comisiei de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a R. Moldova a fost ales vicepreședintele Parlamentului, deputatul Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate” Mihail Popșoi. În calitate de vicepreședinte a fost desemnat deputatul Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrîncea. Secretara Comisiei a fost aleasă deputata Fracțiunii parlamentare PAS Ana Calinici.

Comisia parlamentară specială va monitoriza și va evalua situația actuală privind politicile de reintegrare, va elabora propuneri/recomandări și va informa Biroul permanent și, după caz, plenul Parlamentului, cel puțin o dată pe semestru, despre activitatea sa și principalele subiecte de actualitate legate de politicile de reintegrare a Republicii Moldova. Comisia parlamentară specială, în colaborare cu autoritățile responsabile de domeniul respectiv, va contribui la identificarea de proiecte și soluții ce ar permite redobândirea încrederii și apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Guvernul, prin instituțiile din subordine responsabile de domeniul respectiv, și alte autorități competente vor prezenta informații și vor consulta Comisia parlamentară specială referitor la politicile de reintegrare. Pentru formarea unei poziții naționale în domeniul abordat, deciziile și documentele ce urmează a fi semnate pentru soluționarea problemelor de reintegrare vor fi consultate de Comisia parlamentară specială. În acest scop, comisiei i se va prezenta solicitarea de aviz consultativ, însoțită de argumentarea necesității semnării documentului respectiv, cu specificarea eventualelor consecințe de ordin politic, financiar-economic sau de altă natură pe care le implică documentul.

Comisia parlamentară specială va activa în temeiul prezentei hotărâri și al propriului regulament și se va întruni în ședințe, cel puțin o dată la două luni sau la necesitate, la inițiativa președintelui comisiei sau la solicitarea a cel puțin 3 membri.

În scopul îndeplinirii sarcinilor stabilite, Comisia parlamentară specială va atrage în activitatea sa:

  • organizații internaționale specializate în mediere și dialog, pentru facilitarea dialogului informal, oferirea de expertize, analize comparative și practici internaționale comparative aplicate în cazuri similare;
  • specialiști în domeniu din cadrul autorităților competente, al societății civile, mediului academic, de asemenea parteneri de dezvoltare și alte părți interesate.

La ședințele Comisiei parlamentare speciale pot fi invitate, în funcție de agendă, persoane responsabile de anumite segmente în procesul de realizare a politicii de reintegrare a R. Moldova.

Comisia parlamentară specială este asistată în activitatea sa de un secretariat, constituit din specialiști din cadrul Direcției generale juridice, al secretariatelor comisiilor permanente sau alți specialiști din Secretariatul Parlamentului, la necesitate.