„Oligarhii și Kremlinul au bătut palma și și-au găsit un candidat”. Președinta Sandu, despre candidatura lui Stoianoglo la alegerile prezidențiale
Președinta Maia Sandu susține că PSRM l-a înaintat pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, drept candidat la alegerile prezidențiale din această toamnă întrucât „oligarhii și Kremlinul au bătut palma”, scopul cărora este ca „hoții să revină la putere în R. Moldova, pentru ca cei de la Kremlin să o poată folosi”.
În cadrul unui interviu pentru NordInfo, șefa statului a fost întrebată despre candidatura fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, înaintată de PSRM la funcția de președinte.
„Oligarhii și Kremlinul au bătut palma și și-au găsit un candidat. Este clar că Kremlinul își dorește ca hoții să revină la putere în R. moldova, pentru că Kremlinul știe că hoții vor vinde țara noastră și, respectiv, cei de la Kremlin o vor putea folosi în scopurile lor. Noi trebuie să fim în continuare uniți și să fim vigilenți și să nu permitem oligarhilor și hoților să revină. Noi avem un drum clar, avem o misiune serioasă – să facem ordine în țară, să construim bunăstare, să asigurăm pacea în continuare, să avem o justiție dreaptă și un stat care poate proteja și poate asigura o viață bună pentru fiecare cetățean”, a spus Maia Sandu.
În cadrul unui briefing de presă din 9 iulie, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că PSRM îl înaintează pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.
Stoianoglo a declarat că injustiția, nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ și batjocura față de oameni l-au determinat să accepte oferta PSRM. El a spus că este un susținător al integrării R. Moldova în UE, însă consideră că „o Moldovă europeană trebuie să fie neutră”.
„Mulți știu că sunt un susținător al integrării R. Moldova, dar mă doare atunci când integrarea europeană este folosită cu bâta și nu ca o prerogativă ambițioasă pentru modernizarea țării și unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum o Moldovă neutră este transformată într-un câmp de luptă, într-un teritoriu de conflict, și nu doar partidul de la putere este utilizat în acest joc. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră, în care să existe loc de cooperare între țări și popoare, un loc cu înalte garanții sociale”, a spus Stoianoglo.
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul la care cetățenii vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.