Principală  —  IMPORTANTE   —   OFICIAL. Tauber și Apostolova au…

OFICIAL. Tauber și Apostolova au rămas fără imunitate parlamentară: ar urma să fie reținute. Procurorul General: „Avem probe”

Deputatele din fracțiunea Partidului Politic „Șor” Marina Tauber și Reghina Apostolova au rămas fără imunitate parlamentara. 56 de deputați au votat, astăzi, 16 septembrie, pentru ridicarea imunității celor două deputate.

Cu două demersuri în acest sens a venit procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Discursul procurorului general interimar, Dumitru Robu, în plenul Parlamentului:


„Deconspirarea și pedepsirea persoanelor responsabile de frauda bancară reprezintă o prioritate. Observăm un avânt în indentificarea suspecților privind frauda bancară. Sunt probe precum deputații Marina Tauber și Reghina Apostolova începând cu 17 august 2012 au participat activ la devalizarea băncii. Marina Tauber, fiind acționar la Unibank, a creat condițiile necesare ca Ilan Șor să poată devaliza banca. Astfel, cele doua deputate au participat activ la frauda bancară. Astfel, în baza articolelor prevazute de lege cer ridicarea imunității parlamentare celor două deputate în scopul evitării, nimicirii probelor. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterea în judecată penală a deputaților în Parlamentul Republicii Moldova Marina Tauber și Reghina Apostolova”, a declarat Robu.

„Care sunt faptele penale”, l-a întrebat democratul Vladimir Cebotari pe procurorul general interimar.

„Am menționat că organul de urmărire penală deține destule probe privind infracțiunile comise de cele două deputate. Au favorizat fraudarea sistemului bancar”, a răspuns Dumitru Robu.

În august curent, fără imunitate parlamentara a rămas și Ilan Șor, șeful de partid ale celor două deputate.

Marina Tauber a fost acuzată anterior că ar fi acţionat concertat în beneficiul lui Şor alături de alţi acţionari ai Unibank. Aceasta a confirmat că a luat credite de la banca ABLV din Letonia, considerată una dintre cele trei instituţii bancare care au servit drept „porţi europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei instituţii bancare din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard de euro.

Reghina Apostolova, la rândul său, se numără printre persoanele private care, în 2013, au cumpărat acţiuni de  la Banca Socială şi Unibank, pe bani împrumutaţi de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank. Într-o dezbatere de la PRO TV Chişinău, Apostolova a declarat că a rambursat toate creditele şi că nu are probleme cu legea.