Oficial e limba română! Președinta Maia Sandu a promulgat legea care prevede excluderea „limbii moldovenești” din toate legile R. Moldova
Președinta Maia Sandu anunță că a promulgat miercuri, 22 martie, legea care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova.
Șefa statului susține că limba română trebuie și poate să fie „catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri”.
„Astăzi am promulgat legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a R. Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că „vorba dulce mult aduce”.
Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii R. Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională.
Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri. Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate”, a declarat șefa statului.
Pe 16 martie 2023, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în a doua lectură cu 58 de voturi. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au au votat pentru acest proiect și au afișat pancarte cu: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldovenească”, „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.
Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, „în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.