„Oferta propusă în acest moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri”. Precizările viceprim-ministrului Andrei Spînu în legătură cu negocierile duse cu Federația Rusă
În legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că oferta propusă în acest moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.
În context, Andrei Spînu afirmă că R. Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune.
În cadrul discuțiilor cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei, Andrei Spînu susține că partea rusă a dat asigurări că „Gazprom” va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 milioane de metri cubi de gaze zilnic.
„Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: R. Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți. Oferta propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. R. Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversificăm sursele de aprovizionare”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe Telegram.
În cadrul discuțiilor dintre Rusia și R. Moldova, pe subiectul gazelor naturale, partea rusă a cerut restituirea în termen de trei ani a datoriilor acumulate în anii anteriori de către R. Moldova pentru gazul furnizat în valoare de circa 700 milioane de dolari. Negocierile care au avut loc în biroul șefului adjunct al administrației prezidențiale al Federației Ruse, Dmitri Kozak, s-au încheiat fără rezultate, a scris vineri, 22 octombrie, Kommersant, citând o sursă de la Kremlin.
Secretarul Consiliului Securității și Apărării Naționale al Ucraine, Alexei Danilov, a declarat că țara vecină ar putea oferi gaz R. Moldova pe datorie, scrie agenția de presă Interfax.
Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.
Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova.