Principală  —  IMPORTANTE   —   Oamenii lui Krasnoselski. Cine sunt…

Oamenii lui Krasnoselski. Cine sunt coordonatorii „protestului” față de introducerea taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană – Zona de Securitate

Sursa foto: Zona de Securitate

Trei persoane s-au evidențiat prin discursuri și declarații de presă din cei câțiva oameni aduși organizat la punctul ilegal de trecere Chișinău Bender, joi, 11 ianuarie, pentru a protesta față de introducerea taxelor vamale impuse de autoritățile constituționale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, după decenii în care au fost scutiți de ele. Pe toți trei îi unește o singură organizație „Forumul popular transnistrean”, entitate condusă de de nimeni altul decât pretinsul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, notează Zona de Securitate.

Deși manifestația s-a vrut a fi un strigăt al societății civile din regiune, profilul persoanelor ce au coordonat acțiunea, trădează conexiunile lor cu administrația de facto a regiunii, demonstrând într-un final că a fost o imitație a inițiativei civice, inexistente în stânga Nistrului, din cauza represiunilor constante ale regimului separatist.

Serghei Șerstiuc este principalul coordonator al „protestului”, care declara într-un comentariu pentru tiraspol-news că scopul acțiunii este „de a spune că presiunea economică din partea Moldovei în raport cu întreprinderile noastre, lovesc în buzunarele locuitorilor noștri”, scrie sursa citată.

Serghei Șerstiuc, sursa foto: Zona de Securitate

Șerstiuc este șeful Comitetului executiv al „Forumului popular transnistrean”, organizație care se prezintă a fi o mișcare publică supra partinică, condusă de Vadim Krasnoselski. Aceasta reunește mai multe asociații sociale și organizații publice, iar esența activității sale, așa cum reiese din declarația sa de program, este de a consolida și păstra așa-numita republică nistreană prin control public al inițiativelor civice. Totodată, programul forumului subliniază și scopul acestuia de „a realiza misiunea istorică a Transnistriei (regiunea transnistreană, n.r) ca avanpost al lumii rusești, aflată la granița intereselor Rusiei Mari”.

Mișcarea este o replică a Frontul Popular al întregii Rusii, entitate inițiată și condusă din 2012 până în prezent de președintele rus, Vladimir Putin, și sancționată de Uniunea Europeană (UE) începând cu februarie 2023.

Înainte de activitatea sa în cadrul „Forumului popular transnistrean”, Serghei Șerstiuc, de profesie geograf, a fost activ implicat în viața politică de regiune. Într-o imagine din 2016, Șerstiuc, în calitate de lider al fostei formațiuni politice din regiune „Partidului Republican Pridnestrovian”, semna un acord de colaborare cu partidul aflat la guvernare în regiune, „Reînnoirea” (Обновление), condus de vicepreședinta pretinsul parlament de la Tiraspol, Galina Antiufeeva. Atunci, în conformitate cu un comunicat de presă emis de partidul „Reînnoirea”, cele două formațiuni politice au încheiat un acord de cooperare bazat pe viziuni politice comune și pe similitudini în ceea ce privește principalele dispoziții ale programelor lor.

„Moștenitorul Victoriilor”

Sursa foto: Zona de Securitate

Cel de al doilea coordonator al „protestului” este Radion Romanov, ieșind în fața mulțimii cu megafonul în mână, a avut un mesaj pentru cetățenii R. Moldova care ar profita de serviciile comunale ieftine din regiune. „Fie ca vecinii noștri (cetățenii R. Moldova de pe malul drept, n.r.) să audă poporul care locuiește pe acest teritoriu, să-și audă oamenii dragi și apropiați, într-ucât fiecare dintre noi are rude pe ambele maluri ale Nistrului. Nimeni nu alungă de aici oamenii din Moldova, ei vin aici în perioada iernii, trăiesc, serviciile comunale sunt mai ieftine”, a declarat Romanov.

*Regiunea transnistreană folosește resursele energetice obținute din gazului rusesc, fără să achite costul real al acestuia. Datoria regiunii pentru gazul livrat de Federația Rusă depășește 10 miliarde de dolari.

Potrivit unei postări a așa-numitului parlament din regiune, în 2021, Romanov a fost asistentul pretinsului deputat, Igor Buga. La fel, ca Șerstiuc, Romanov face parte din Consiliul de coordonare al Forumului popular transnistrean. Tot el este și director executiv al mișcării „Moștenitorii Victoriilor”, entitate subordonată aceluiași Forum gestionat de așa-zisa administrație prezidențială a regiunii. „Moștenitorii Victoriilor” este o mișcare patriotico-militară de tineret. În 2021, alături de așa-numitul Minister al Apărării din regiunea și Grupul operativ al trupelor rusești (GOTR) care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova, Mișcarea a organizat zeci de activități de reconstituire a evenimentelor din de-al Doilea Război Mondial. Acestea au adunat sute de oamenii și echipament militar, motociclete, tunuri de artilerie și mortiere, efecte speciale și discursuri.

„Gardianul limbii moldovenești” din subordinea regimului separatist

Serghei Sandu este cel de-al treilea coordonator, care s-a adresat din fața mulțimii conducerii R. Moldova, precizând că „prin aceste metode nu se rezolvă întrebările economice, pentru că suferă și cetățenii R. Moldova care locuiesc la noi în regiune”, mai scrie Zona de Securitate.

Serghei Sandu este președintele Uniunii Moldovenilor din regiunea transnistreană, organizație care la fel se află în subordinea „Forumului popular transnistrean”. Într-o fotografie publicată de Sandu în septembrie 2020, el apare alături de Serghei Șerstiuc și Radion Romanov pe fundalul bannerului Forumului popular Republican. Toți trei poartă tricouri cu insigna forumului.

Serghei Sandu – președintele Uniunii Moldovenilor din regiunea transnistreană, ținând o carte pe coperta căreia scrie în „limba moldovenească” – „Împreună cu Rusia”

Timp de 18 ani, până în 2019, Serghei Sandu a lucrat la ziarului în „limba moldovenească” „Adevărul Nistrean”, finanțat de regimul de la Tiraspol. Inițial, acesta a fost „corespondentul parlamentar” al ziarului, iar din 2014 a activat în calitate redactor-șef al publicației care poate fi doar abonată, și mai puțin sau deloc găsită în chioșcuri.

Noul Cod vamal al R. Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie, obligă toți agenții economici, inclusiv din regiunea transnistreană, să achite taxe vamale la bugetul de stat pe principii generale, după câteva decenii în care au fost scutiți de aceste plăți sub pretextul că erau virate în bugetul transnistrean. Firmele din regiunea transnistreană rămân în continuare scutite de plata TVA și a accizelor la importul și exportul mărfurilor, suma totală a acestora fiind mai mare decât taxele vamale impuse începând cu 1 ianuarie 2024.

Mai multe detalii aflați din articolul integral publicat pe zonadesecuritate.md.