„O ingerință inadmisibilă”. Ministerul de Externe dezaprobă declarațiile consilierului lui Putin, care a spus că „R. Moldova ar putea să dispară”
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) „dezaprobă ferm declarațiile” lui Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin și membru permanent al Consiliului de Securitate al Rusiei, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul R. Moldova, susținând că țara noastră „ar putea să dispară”.
Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău spun că „astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii”.
„R. Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. R. Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, subliniază reprezentanții Ministerului de Externe într-un comunicat.
Recent, consilierul prezidențial Nikolai Patrușev, a declarat într-un interviu pentru o instituție media controlată de Kremlin că „politica anti-rusească a R. Moldova poate duce la dispariția sa”.
„Nu exclud ca politica agresivă anti-rusească de la Chișinău să ducă fie la apartenența Moldovei la un alt stat, fie la încetarea existenței sale”, a declarat Patrușev pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, afiliat Kremlinului.
Acesta a acuzat autoritățile de la Chișinău pentru criza energetică din regiunea transnistreană, asta deși compania rusă „Gazprom” a întrerupt, pe 1 ianuarie 2025, livrările de gaze naturale către țara noastră, încălcând-și astfel obligațiile contractuale.
Marți, 14 ianuarie, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia au fost analizate „situația din sectorul energetic, măsurile de sprijin pentru populație și acțiunile necesare pentru consolidarea rezilienței energetice a R. Moldova”.
„Scopul acestei crize umanitare, provocate de Kremlin pe malul stâng, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant în acțiunile Kremlinului, orientate pentru a destabiliza situația în R. Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, conform unui comunicat al Președinției, șefa statului a menționat că malul drept nu are datorii față de concernul rus „Gazprom”, așa cum insinuează partea rusă, încercând să justifice astfel decizia de a nu furniza gaze naturale pentru malul stâng.