„O hotărâre istorică” vs „o decizie criminală”. Reacții după ce Partidul „Șor” a fost declarat de CC drept neconstituțional
Președinta Maia Sandu, șeful Legislativului, Igor Grosu, reprezentanții Partidului Politic „Șor”, dar și cei ai Guvernului au reacționat la decizia Curții Constituționale (CC), care a admis luni, 19 iunie, sesizarea Guvernului și a declarat Partidul „Șor” drept neconstituțional.
După pronunțarea deciziei Înaltei Curți, șefa statului a spus într-o postare pe Facebook că „instituțiile statului urmează să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”.
„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.
Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului (…). Cetățenii R. Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. R. Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a declarat președinta Sandu.
La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a accentuat faptul că „finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur, pentru că doar așa putem face curățenie în politică și ne putem asigura că în instituțiile statului ajung oameni integri, care lucrează doar pentru cetățeni”.
„Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională – o victorie importantă pentru democrația acestei țări, care ani de zile a fost păgubită de această organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții.
Lupta cu politicienii corupți, cu finanțarea ilegală a partidelor a fost una din angajamentele noastre din campanie și rămâne a fi o prioritate pe agenda guvernării. Bandiții folosesc politicul pentru a-și spăla imaginea și a fugi de justiție. Dar indiferent de câte partide-spălătorii de imagine și-ar crea, tot bandiți și organizații criminale vor rămâne (…). Un stat slab și sărăcit începe cu corupția din partide. Un stat de drept este acela unde hoții stau la pușcărie, nu fac politică”, a declarat șeful Legislativului.
„Prin decizia de astăzi a Curții Constituționale se confirmă că Partidul Șor a încălcat frecvent legea, fiind sancționat în repetate rânduri”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
„Acest partid a beneficiat de sprijin, inclusiv financiar, din partea serviciilor secrete ale unui stat terț, cu scopul de a destabiliza R. Moldova și de a deturna cursul nostru de integrare europeană.
Decizia întărește democrația și statul de drept al Republicii Moldova. Suntem hotărâți să reformăm justiția, astfel încât legea să fie în capul mesei, iar demnitatea cetățenilor să nu fie călcată în picioare de corupți”, a punctat premierul.
„Din acest moment încolo, partidele politice, probabil, nu vor mai putea desfășura activitate politică în R. Moldova în orice mod, cu orice încălcare de lege”, a accentuat avocatul Eduard Digore, reprezentant al Guvernului în acest proces.
„Considerăm că este o hotărâre istorică, în primul rând, pentru democrația R. Moldova. Considerăm că aceasta este întemeiată, legală. Este bazată pe probele și argumentele prezentate de Guvern. Considerăm că Guvernul și-a îndeplinit plenar obligația de a proba și a argumenta această sesizare, iar argumentele sesizării s-au regăsit în hotărârea Curții Constituționale. Considerăm că acesta este un moment de cotitură, important pentru activitatea politică în R. Moldova (…)”, a spus avocatul.
De cealaltă parte, Marina Tauber, membră a Partidului „Șor”, vizată în trei cauze penale, a calificat hotărârea Înaltei Curți drept „o decizie fără precedent, o decizie rușinoasă”.
(…) Eu vreau să vă spun că noi, echipa lui Ilan Șor, noi rămânem în Partidul „Șor”. Dacă judecătorii Curții Constituționale ne-au luat ștampila, nu vă supărați, Dumnezeu cu dânșii. Echipa noastră rămâne puternică. Echipa noastră rămâne și mai unită, și mai consolidată, și așa cum a spus domnul Ilan Șor, noi cu siguranță, nu că o să găsim, dar deja avem mai multe formule cum să continuăm lucrul nostru, lupta noastră (…)”, a afirmat Marina Tauber.
Avocatul Aureliu Colenco, reprezentant al formațiunii politice care a fost declarată drept neconstituțională, consideră hotărârea CC drept „abuzivă”.
„(…) Asta va fi prima hotărâre a Curții Constituționale care va fi anulată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Mai mult ca atât, după această hotărâre, noi o să solicităm tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au adoptat această hotărâre, în afară de cela care a avut opinie separată. Noi considerăm că este o hotărâre criminală”, a spus avocatul formațiunii politice.
Iar fostul deputat fugar Ilan Șor, liderul partidului cu același nume, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, a amenințat că „nimeni dintre executorii acestei ilegalități nu va scăpa”.
„(…) Din start cererea Guvernului trebuia respinsă, fără a fi examinată în fond. Dar Curtea Constituțională a oferit acum întregii lumi încă un exemplu că R. Moldova este un stat capturat, condus de o psihopată, subordonată străinilor. Vă asigur că ne vom apăra dreptul prevăzut de Constituția Republicii Moldova și de acordurile internaționale la care țara noastră este parte la CEDO. Și atunci când ni se va dreptate la CEDO, dar acest lucru neapărat se va întâmpla, vom cere să fie trași la răspundere fiecare dintre cei implicați în acest proces ilegal, prin care s-au limitat drepturi fundamentale. Nimeni dintre executorii acestei ilegalități nu va scăpa (…)”, a spus Ilan Șor.
Luni, 19 iunie, CC a a admis sesizarea Guvernului cu privire la verificare constituționalității Partidului Politic „Șor”. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat. Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” vor deveni parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.
La hotărârea de declarare a partidului neconstituțional, a fost formulată o opinie disidentă de magistratul Serghei Țurcan și o opinie separată de către judecătorul Vladimir Țurcanu.