O halbă de bere pentru un vot. Reacția primarului acuzat de coruperea alegătorilor din localitatea pe care o conduce
Primarului satului Speia din raionul Anenii Noi neagă informațiile raportate de reprezentanții misiunii de Observare Promo-LEX precum că ar oferi, drept recompensă, o halbă de bere pentru fiecare vot acordat unui anumit concurent electoral. Alesul local, care reprezintă Partidul Democrat din Moldova, susține că „este o informație greșită și că nici nu poate să fie așa”.
În cadrul briefingului de presă de la ora 14:00, reprezentanții Promo-LEX au raportat despre faptul că în satul Speia, r. Anenii Noi, primarul localității ar oferi drept recompensă o halbă de bere pentru fiecare vot pentru un anumit concurent electoral.
„Reieșind din zvonurile și discuțiile persoanelor care urmau să-și exercite dreptul la vot, primarul satului Speia oferă recompensă o halbă de bere pentru fiecare vot pentru un anumit concurent electoral. Recompensa se face la barul primarului. Observatorul a văzut cum unele persoane după vot luau halba de bere fără să achite”, a declarat Nicolae Panfil, directorul de program Promo-LEX.
Solicitat de ZdG, Vitalie Coteț, primarului satului Speia din raionul Anenii Noi, ales în 2019 din partea Partidului Democrat din Moldova, a negat informațiile, insistând că abia a ajuns în localitate.
- Vă sun de la Ziarul de Gardă, văzusem o informație prezentată de Promo-LEX, precum să ați servi localnicii cu bere în schimbul unui vot pentru un anumit concurent electoral. Cum comentați?
- Nu, nu, eu cum să vă comentez dacă eu acum am practic 10 minute de când am venit acasă. Eu nici în sat nu am fost, eu am fost la Chișinău, am fost la meciul de fotbal între juniori și maturi astăzi, pe malul Nistrului, la pădure, unde eu am fost în calitate de medic. Iată așa eu comentez, eu nu știu ce fel de informație aveți d-stră, dar îmi pare rău. Cred că este o glumă a cuiva. Ca să înțelegeți corect, nu este barul meu, este o locație la care este director mama mea. Nu poate fi al meu și eu nu pot să servesc pe cineva cu ceea ce nu-mi aparține.
- Cineva dintre localnici vorbeau între ei despre acest lucru?
- Eu înțeleg, poate să se vorbească mult, dar credeți-mă și pe mine, eu, astăzi, pe loc, am fost maxim jumătate de oră, o oră maximum. Acum plec cu chestiile mele personale, cum aș putea să fac chestiile date? Chiar stau și mă gândesc cum aș putea să o fac. Oamenii sunt oameni, vorbesc ceea ce vor să vorbească, e democrație, libertatea cuvântului – eu stimez toate chestiile date și are dreptul să vorbească ce își dorește fiecare. Chiar îmi pare rău că cineva se ocupă cu minciuni sau cu denigrarea unei persoane.
- Poate altcineva a venit cu această inițiativă?
- Nu știu, eu chiar aș vrea să știu.
- Noi o să publicăm poziția d-stră.
- Nu e o problemă, dar dacă publicați eu cred că o să am dreptul să vă acționez în judecată și să fac despăgubiri, deoarece am fost denigrat pe nedrept.
Vitalie Coteț a fost ales primarul satului Speia, r. Anenii Noi în primul tur al alegerilor locale generale din octombrie 2019 din partea Partidului Democrat din Moldova. Coteț a fost ales cu 79,5% din voturile alegătorilor.
Astăzi, 11 iulie 2021, în R. Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al XI-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii vor alege o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.
3 287 140 cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne să aleagă componența viitorului Parlament de la Chișinău, să decidă cine va ocupa cele 101 fotolii de deputat, pentru un mandat de 4 ani.
În cursă sunt înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide, 2 blocuri electorale și un candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.