Principală  —  IMPORTANTE   —   Nu se știe când ar…

Nu se știe când ar putea ajunge vaccinul anti-COVID. Președinta Sandu: „Este important să demonstrăm că avem capacitatea de a vaccina oamenii”

Foto: presedintie.md

Președinția R. Moldova nu știe, deocamdată, când va ajunge în țară vaccinul anti-COVID-19, deși europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, spunea acum trei zile că prima tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 promise R. Moldova de către România ar putea ajunge la Chișinău până la sfârșitul acestei săptămâni. Totuși, președinta Maia Sandu constată că în ultimele săptămâni la Ministerul Sănătății s-au făcut eforturi mari pentru a pregăti toate actele normative necesare începerii procesului de vaccinare.

Președinta Sandu spune că în cadrul vizitei efectuate la Bruxelles a discutat cu toată lumea despre problema vaccinului și că a primit asigurări că R. Moldova va fi ajutată în acest sens.

„Nu știm exact când va ajunge. Știu că toți vor să ne ajute și în următoarele zile vor veni cu mecanisme concrete prin care am putea să obținem acest vaccin. Ni s-a spus că sigur va exista suficient vaccin în perioada următoare. Întrebarea este cât de repede va ajunge acest vaccin. Există cerere mare și în țările membre UE și în țările Parteneriatului Estic și se încearcă elaborarea acestui mecanism. Capacitatea de producere este mai mică, chiar dacă avem mai multe alternative. Producătorii nu reușesc să facă față cererii”, a spus șefa statului în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Președinta Sandu constată că în ultimele săptămâni la Ministerul Sănătății s-au făcut eforturi mari pentru a pregăti toate actele normative necesare începerii procesului de vaccinare.

„Lucrurile se vor mișca. Sunt bucuroasă să spun că, în ultimele săptămâni, la Ministerul Sănătății s-au făcut eforturi foarte mari pentru a pregăti toate actele normative așa încât să putem primi acest vaccin. Au început pregătirile pentru logistică. Este important să demonstrăm că avem capacitatea de a vaccina oamenii. Asta va fi un argument în plus că noi suntem gata pentru a primi donația”, a mai spus președinta Maia Sandu.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că la 7 ianuarie a primit confirmarea că R. Moldova poate beneficia până la sfârșitul lunii ianuarie de primele doze de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, cei de la minister anunțau că procesul de vaccinare va începe din februarie.

La 29 decembrie 2020, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că Bucureștiul va trimite la Chișinău un lot de 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 și o echipă de experți români care vor ajuta la pregătirea strategiei de vaccinare. Ulterior s-a constat că autoritățile nu au făcut pregătit strategia de imunizare.

R. Moldova ar fi trebuit să primească vaccinul dezvoltat de Pfizer, însă în faza de negocieri cu România s-a agreat vaccinul Moderna, întrucât condițiile de stocare ale acestuia sunt mai simple.