Nemulțumit de demersul unui europarlamentar, Candu îl acuză că ar șantaja la Bruxelles acordarea finanțării pentru RM
Eurodeputatul român Cristian Dan Preda este acuzat de președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar încerca să manipuleze, că ar promova unele interese politice ale partidelor de opoziție, inclusiv din R. Moldova, și că încearca să influențeze la Chișinău sau Bruxelles acordarea asistenței financiare pentru R. Moldova. Replica lui Andrian Candu vine după ce Cristian Preda a cerut recent în Parlamentul European adoptarea unei rezoluții care să impună noi condiționalități pentru acordarea de către UE a ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova. Rezoluția, inițiată încă în toamna anului trecut, a eșuat însă, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European. Preda a explicat ulterior, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că „sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European peste Republica Moldova”.
Parlamentarul european afirmă că demersul său, privind înăsprirea condițiilor pentru R. Moldova, a fost formulat cu scopul de a da un semnal din partea Parlamentului European pentru a consolida ideea unei perspective europene pentru Republica Moldova. „Acesta era sensul demersului meu, dar de teamă ca nu cumva să fie atins oligarhul Plahotniuc, unii s-au trezit să voteze împreună. Și, din păcate, asta s-a întâmplat și cu complicitatea Partidului Social Democrat din România, care crede că poate să ascundă gunoiul sub covor, sub preș, cum se zice în România, așa cum fac și acasă, așa vor să facă și cu prietenii lor din Republica Moldova”, a declarat Preda.
Astăzi, 19 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, Andrian Candu s-a arătat revoltat de rezoluția formulată de Cristian Preda și a calificat-o drept „tentativă scandaloasă” a unui „individ” care „încearcă să intimideze, să șantajeze, să condiționeze altfel decât se condiționează tehnic o asistență financiară”.
„Aș vrea să mă refer, pe lângă vizita în SUA, la acea noutate pe care ați văzut-o toți și scandaloase, alș zice tentativă a unui eurodeputat, cu numele Cristian Preda, care a încercat o rezoluție în Parlamentul European astfel încât să blocheze finanțarea macro-financiară pentru Republica Moldova. Vreau să remarc faptul că acest individ își urmărește propriile interese sau interesele unor partide și pune mai presus aceste interese decât cetățenii Republicii Moldova șia cetățenilor săi, chiar și interesele Uniunii Europene în relația cu R. Moldova ”, a declarat Candu, arătat preocupat de faptul că din cauza „unor indivizi precum Preda sau alții” „există deja schimbări în percepție”.
„Și aș vrea să adresez acestui individ cu numele Cristian Preda să înceteze, deoarece întotdeauna, în România a existat permanent o susținere pentru Republica Moldova indiferent de culoare politică și indiferent de perioadă. Și există o percepție formată în RM, în mintea cetățeanului față de suportul oferit de România. Noi foarte mult apreciem ceea ce face România pentru R. Moldova. Dar din cauza unor indivizi precum Preda sau alții, nu am să le dau numele, care, ori la Chișinău, ori la Bruxelles, încearcă să intimideze, să șantajeze, să condiționeze altfel decât se condiționează tehnic o asistență financiară, există deja schimbări în percepție. Și de aceea mă adresez domnului Preda să înceteze să manipuleze, să pună interesele sale sau interesele unor partide de opoziție, inclusiv din R. Moldova, mai presus decât interesele relației RM-UE și interesele cetățenilor R. Moldova”, a punctat Andrian Candu.
Europarlamentarul român nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse de șeful Legislativului de la Chișinău.
Mureșan, care între 3-6 aprilie a făcut parte dintr-o delegație a Parlamentului European aflată în R. Moldova pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de asociere UE − R. Moldova, dar și utilizarea sprijinului financiar oferit de UE, a subliniat că modificarea sistemului electoral în R. Moldova contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, reprezintă „o pierdere a încrederii instituțiilor Uniunii Europene în oamenii politici care au făcut aceste modificări”.