„Nedemocratic și netransparent”. Europarlamentarul Mureşan condamnă modul în care au fost adoptate ultimele decizii ale Parlamentului
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, condamnă decizia majorității parlamentare din R. Moldova de a adopta Legea bugetului de stat precum și alte legi importante în mod netransparent, fără să respecte procedurile parlamentare democratice și fără să țină cont de amendamentele opoziției.
Mureșan susține că Parlamentul R. Moldova se îndepărtează tot mai mult de valorile democratice europene prin deciziile adoptate nedemocratic și netransparent.
„Legile adoptate vor avea un impact negativ asupra dezvoltării R. Moldova. Aceste legi sunt contestate de reprezentanții societății civile, de opoziția din R. Moldova precum și de partenerii internaționali. Prin modul în care au fost adoptate aceste legi, Parlamentul R. Moldova și-a pierdut din credibilitate în fața partenerilor europeni și o va recâștiga doar întorcându-se pe drumul respectării legii, a constituției și a valorilor democratice europene”, a comentat europarlamentarul.
Oficialul european a făcut și un nou apel către majoritatea parlamentară din R. Moldova, PSRM – platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor, să renunțe la deciziile luate netransparent și la limita legii.
Într-o ședință desfășurată noaptea, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au votat în lectură finală mai multe proiecte de lege, printre care și bugetele anuale.
Deputați din opoziție și-au exprimat dezacordul față de proiectele respective și au declarat că documentele „nu au fost elaborate pentru beneficiul cetățenilor R. Moldova ci pentru a acoperi mai multe scheme de corupție”.
Tot ei au votat și anularea „Legii miliardului”. Se întâmplă după 4 ani de la promisiunea făcută, dar nerealizată de Igor Dodon.
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au contestat proiectele la Curtea Constituțională.
Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de deputați, PSRM – Șor și cei care au părăsit Pro Moldova.
Proiectul este înaintat cu titlul de inițiativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Autorii propun ca banii care urma să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.
Anularea „legii miliardului” a fost una din promisiunile nerealizate ale președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Este una dintre promisiunile incluse în programul electoral al lui Dodon din anul 2016 și care pe perioada mandului lui de președinte al R. Moldova nu a fost realizată.
După 4 ani, după ce Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, socialiștii, care se află de mai bine de un an la guvernare, deținând toate cele 3 funcții de conducere din stat, au venit miercuri, 16 decembrie, în Parlament cu această inițiativă.