Principală  —  IMPORTANTE   —   NASA anunță că iulie 2023…

NASA anunță că iulie 2023 a fost cea mai caldă lună înregistrată din 1880: „Trebuie să acționăm acum pentru a ne proteja comunitățile și planeta”

Sursa foto: U.S. Department of Agriculture

Potrivit oamenilor de știință de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) al NASA din New York, iulie 2023 a fost cea mai fierbinte lună din 1880, de când savanții au început să facă înregistrări în acest sens.

În general, luna iulie 2023 a fost cu 0,24 C mai caldă decât oricare alt iulie și a fost cu 1,18 C mai cald decât media temperaturilor înregistrate pentru lunile iulie care au fost între anii 1951 și 1980.

Mai mult, potrivit datelor NASA, cele mai fierbinți cinci luni de iulie din 1880 au avut loc în ultimii cinci ani.

„Datele NASA confirmă ceea ce miliarde de oameni din întreaga lume au simțit literalmente: temperaturile din iulie 2023 au făcut din aceasta cea mai caldă lună înregistrată. (…) Trebuie să acționăm acum pentru a ne proteja comunitățile și planeta” a declarat administratorul NASA Bill Nelson.

Sursa foto: NASA

Recordul înregistrat este determinat în principal de emisiile de gaze cu efect de seră, problemă care a devenit evidentă în ultimele patru decenii.

„Știința spune clar că acest lucru nu este normal. Încălzirea alarmantă în întreaga lume este determinată în primul rând de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om”, a spus directorul GISS, Gavin Schmidt.

Părți din America de Sud, Africa de Nord, America de Nord și Peninsula Antarctică au fost deosebit de calde, înregistrând creșteri ale temperaturilor cu aproximativ 4 C peste medie. În general, căldura extremă din această vară a pus zeci de milioane de oameni sub avertismente de căldură și a dus la de sute de boli și decese cauzate de căldură.

NASA a făcut calculele prin colectarea datelor despre temperatura aerului de la suprafață de la zeci de mii de stații metrologice, precum și din datele despre temperatura de la suprafața mării. Aceste date brute sunt analizate folosind metode care țin cont de distanța variată a stațiilor de temperatură de pe tot globul și de efectele de încălzire urbană care ar putea denatura calculele.