Nagacevschi, după ce președinta Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău: „Nici nu știu, politic parcă ar trebui să mă bucur de prostia celor de la Președinție”
După ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat vineri, 28 mai, decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ministrul demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o reacție în acest sens. Nagacevschi susține că „statul de drept nu are nicio legătură cu revocarea unor decrete de numire a unor persoane în funcție sau cu analiza de către o instituție neutră a legalității și temeiniciei actelor emise de organul de urmărire penală sau instanța de judecată”.
„Nici nu știu, politic parcă ar trebui să mă bucur de prostia celor de la Președinție care nu fac altceva decât să-și deconspire nimicnicia de dragul PR-ului sau altor scopuri. Spre regret, este trist, R. Moldova e condamnată să fie discreditată din cauza acțiunilor iresponsabile și populiste ce delegitimizează astăzi instituția prezidențială.
Statul de drept nu are nicio legătură cu revocarea unor decrete de numire a unor persoane în funcție sau cu analiza de către o instituție neutră a legalității și temeiniciei actelor emise de organul de urmărire penală sau instanța de judecată. Parlamentul a gafat de mai multe ori, fapt ce i-a afectat legitimitatea. Avem alegeri anticipate. Avem soluția Curții Constituționale pe cazul revocării Domnicăi Manole, care vorbește clar despre ,,fraudarea Constituției”, atentat la esența Constituției și tentative de reconfigurare a sistemului de checks and balances. Președinția se pare a luat-o pe aceeași cale”, a spus Nagacevschi într-o postare pe Facebook.
Pe 28 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
La 5 mai curent, fostul deputat comunist, activistul Grigore Petrenco a formulat o cerere către Președinție prin care i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
În argumentarea solicitării făcute, Petrenco a acuzat conflicte de interese între judecătorul Vladislav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. Activistul a menționat că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.
Potrivit lui Petrenco, în 2020, la momentul alegerii lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Vladislav Clima examina un dosar în care era vizat tatăl membrei CSM Carolinei Ciugureanu – Ciugureanu Mihail, astfel, potrivit activistului, membra CSM ar fi trebui să se abțină sau să nu participe la procedura de vot în vederea numirii lui Clima în funcția de președinte la Curtea de Apel Chișinău.
În context, Petrenco a declarat că și membra CSM Elena Belei s-ar fi aflat în conflict de interese cu Vladislav Clima în momentul numirii lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit lui Petrenco, Vladislav Clima și Elena Belei au învățat în același curs, sunt prieteni și colegi la Catedra de drept procedural civil. Activistul menționează că Elena Belei a fost și conducătoarea tezei de doctorat a lui Vladislav Clima.