Motivul pentru care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, nu a participat la Summitul CPE din R. Moldova
La Summitul Comunității Politice Europene (CPE), care a avut loc joi, 1 iunie, în R. Moldova, nu au participat doar două delegații din 51. Este vorba despre delegațiile din Turcia și San Marino. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a precizat că șeful statului turc, Recep Tayyip Erdoğan, nu s-a prezentat la eveniment din motiv că urma să participe la ceremonia de inaugurare în funcția de președinte, după ce câștigat al treilea mandat prezidențial.
Declarațiile șefului diplomației moldovenești, Nicu Popescu, au fost făcute luni seară, 5 iunie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău.
„Într-adevăr au lipsit două delegații din 51. Se mai întâmplă, este o situație standard în care nu toate delegațiile pot ajunge la astfel de reuniuni. Se mai întâmplă că și R. Moldova nu reușește să fie reprezentată chiar la toate reuniunile la care suntem invitați. În cazul Turciei, domnul președinte Erdoğan urma să aibă inaugurarea și din această cauză nu a putut să vină (…). Summitul a avut loc cu o zi și jumătate înaintea inaugurării președintelui Turciei și din acest motiv nu a fost în stare să vină la acest summit”, a precizat Nicu Popescu.
Întrebat de ce R. Moldova a fost desemnată să găzduiască cel de-al doilea summit al CPE, ministrul Popescu a spus că alegerea țării noastre reprezintă un semnal de sprijin din partea UE pentru R. Moldova.
„(…) Această inițiativă vine de la președintele Franței, Emmanuel Macron, în mai 2022, dar primul summit al acestei comunități a avut loc la Praga în octombrie. S-au discutat mai multe state care ar putea găzdui eventual acest summit, dar a fost aleasă, cu unanimitate, R. Moldova ca semn de apreciere și sprijin pentru procesul de reforme din R. Moldova, ca un semn de solidaritate pentru un stat ca R. Moldova care se află într-o parte foarte complicată a Europei, un stat care este foarte afectat negativ de efectele agresiunii rusești împotriva Ucrainei (…)”, a menționat ministrul.
De asemenea, șeful diplomației moldovenești a menționat că Summitul CPE a ancorat și mai mult R. Moldova în familia de state europene.
„Ne face mai cunoscuți, mai apreciați. O bună parte din lideri n-a fost niciodată în R. Moldova. Deseori este destul de complicat să explici cuiva cât de europeni suntem, cât de europeană este cultura noastră, că vorbim limba română care este și ea o limbă oficială a UE. Și iată experiența acestei prezențe fizice pe teritoriul nostru cred că a schimbat total percepția R. Moldova în ochii acestor lideri. O bună parte din ei vor decide viitorul și viteza parcursului nostru european. Acest summit ne-a permis să le arătăm acestor lideri cât de europeană este R. Moldova. De altfel, toți au fost foarte impresionați (…)”, a spus el.
Pe 1 iunie 2023, R. Moldova a fost gazda Summitului CPE, care a reunit 48 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. La încheierea celui de-al doilea Summit al CPE, președinta Maia Sandu a declarat că participanții la summit au fost uniți împotriva „celei mai mari agresiuni militare de la al Doilea Război Mondial încoace”.
Potrivit șefei statului, liderii prezenți joi la Bulboaca au fost de acord să-și continue eforturile de integrare a continentului nostru „printr-o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate și mai multe acțiuni în materie de energie, reziliență și climă”.
La patru zile după eveniment, șefa statului a afirmat că R. Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin și a menționat lansarea Misiunii de Parteneriat a UE la Chișinău, sancționarea mai multor figuri politice de către UE și Norvegia, dar și donația de echipamente moderne pentru sistemul de apărare, drept gesturi de sprijin arătate de comunitatea europeană pentru R. Moldova.