Morminte fără acte: „Azi suntem puși în situația de a ni le «răscumpăra»”
Circa 900 de morminte amplasate în cimitirul „Buiucanii Vechi” din capitală nu sunt înregistrate la primărie, iar oamenii sunt nevoiți să achite încă o dată pentru locul de veci, dacă vor să aibă toate actele necesare în regulă. Reprezentanții Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil și Sfântul Mucenic Valerie” din apropierea cimitirului au oferit aici locuri pentru morminte contra cost până în anul 2012.Reprezentanții Combinatului Servicii Funerare califică activitatea bisericii din acea perioadă drept ilegală și afirmă că oamenii trebuie să plătească din nou pentru a înregistra mormintele.
„Nimeni nu ne-a informat niciodată că preotul nu avea acordul autorităților de a se ocupa de repartiția locurilor de veci”
Angelina Olaru și-a înmormântat bunicul în 2005 la cimitirul „Buiucanii Vechi”. Ea spune că a achitat toate taxele pentru locul la cimitir solicitate de preotul Bisericii cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Valeriu Matceac. După 18 ani, femeia a aflat însă că mormântul bunicului său nu este înregistrat oficial și că trebuie să achite o altă taxă, în valoare de 3500 de lei pentru a-l putea înregistra. „În 2005, preotul mi-a oferit o chitanță mică pe care scrie că e pentru lotul de pământ, cu o jumătate de ștampilă, care nici nu se înțelege de unde provine, având și semnătura lui Ilie Malac, epitrop al bisericii. Nu am bănuit că acea taxă achitată pentru locul de veci nu va fi transferată pe un cont oficial al autorităților responsabile de înmormântări, iar mormântul va rămâne neînregistrat în baza de date a Primăriei Chișinău, ci doar într-o condică a preotului, știută numai de el și de alți slujitori. Despre aceasta am aflat recent, după decesul bunicii, pe care am înmormântat-o alături de bunic, după 18 ani. Nimeni nu ne-a informat niciodată că preotul nu avea acordul autorităților pentru a se ocupa de repartiția locurilor de veci și o făcea din propria lui inițiativă, percepând taxe de la rude pentru înmormântări, care nu sunt recunoscute de Întreprinderea Municipală «Combinatul servicii funerare (ÎMCSF)»”, susține Angelina Olaru.
Femeia relatează că a achitat în 2005 pentru locul de mormânt 350 de lei și 75 de lei pentru rezervarea unui alt loc de mormânt. „Niciun act întocmit de preotul Matceac nu este recunoscut de autorități și pentru ca mormântul să nu rămână «în aer», precum s-au exprimat reprezentanții Combinatului, e necesar să achităm 3500 de lei – taxa de astăzi pentru un loc de veci. La întrebarea de ce mormântul bunicului nu este înregistrat, preotul spune că regretă că a acceptat să-mi înmormânteze bunicul în acel cimitir și că nu consideră anormal faptul că nu i-a cerut măcar primarului de atunci, Dorin Chirtoacă, să înregistreze toate mormintele de care este responsabil chiar dumnealui. Este ilegal și abuziv faptul ca mormintele să nu fie înregistrate la autorități și azi suntem puși în situația de a ni le «răscumpăra»”, se revoltă Angelina Olaru.
Și reprezentanții Bisericii, și cei ai Combinatului Servicii Funerare, admit că problema vizează câteva sute de persoane.
„Primăria cunoștea despre acest lucru”
Valeriu Matceac, preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil și Sfântul Mucenic Valerie”, care ocupă și funcția de consilier administrativ la Mitropolia Basarabiei, susține că în perioada anilor 1993-2012, timp în care biserica oferea locuri pentru înmormântare în cimitirul „Buiucanii Vechi”, acolo au fost înmormântați aproximativ 900 de oameni. „Bunicul doamnei Olaru m-a rugat să-i dau un loc la cimitir, dar eu nu mă ocupam cu asta. L-am rugat pe epitropul meu, Ilie Malac și l-au primit ca «străin» în cimitir. S-a achitat pe loc o sumă simbolică – 350 de lei. Dacă doreau să fie înregistrat de primărie, puteau să o facă la cimitirul «Doina», dar m-au rugat să vorbesc cu persoana responsabilă să fie primit la noi, un cimitir de tip închis. Până la urmă, autoritățile mi-au spus că cimitirul e al statului. Acum, eu nu am nimic cu cimitirul, eu sunt preot paroh la biserică. În final, cimitirul l-au luat în 2012. Toți cei care au fost înmormântați sunt în registrul bisericii”, susține părintele Matceac.
Preotul menționează că banii pe care îi încasa biserica pentru oferirea locurilor de morminte au fost direcționați către întreținerea cimitirului, iar sumele erau incluse într-un registru care conține și copiile certificatelor de deces ale persoanelor. „Datele registrului bisericesc le-am arătat reprezentanților primăriei. A venit vicepretorul Mistreanu (ex-vicepretor al sectorului Buiucani, n.r.), care l-a chemat ulterior pe domnul Cojușneanu, fost șef la Combinat, dar el nu a mai venit. Dacă cei de la Combinat au nevoie de date, noi suntem deschiși să le oferim. Pot veni cu un demers la biserică. Noi, ca biserică, ce-am putut, am înregistrat, am încercat cum am putut să menținem situația, dar autoritățile au trebuit din start să-și ia angajamentele asupra lor. Noi am confirmat că am luat acești bani prin chitanțele pe care le-am oferit oamenilor. Banii au fost contabilizați. Comisia de revizie a bisericii verifica ce se făcea cu banii. Primăria cunoștea despre acest lucru”, declară preotul.
Slujitorul bisericii susține că cimitirul din start a fost al statului, dar autoritățile nu au dorit să se ocupe de el, pentru că sunt puține înmormântări și întreținerea lui nu a fost „convenabilă”. „Combinatul, până în 2012, nu a avut un administrator și nici nu era interesat de acest cimitir, și noi ca biserică am fost nevoiți să lucrăm cu realitatea care era, adică să ajutăm oamenii să-și înmormânteze rudele și din banii care îi primeam să întreținem cimitirul. Eu am venit cu inițiativa ca să avem un registru și ca primăria să obțină act oficial pentru cimitir, pentru că s-a creat o confuzie, în care cimitirul este al statului, dar de el nu se ocupa statul”, punctează preotul.
Victor Avram, actualul administrator al cimitirului „Buiucanii Vechi”, susține că nu cunoaște despre registrul bisericesc în care sunt înregistrate mormintele, la fel cum nu știe nici despre cum au fost gestionați banii primiți de la oameni anterior. „Am mai multe astfel de cazuri când oamenii au morminte neînregistrate. Până în 2013, cam așa, cimitirul se afla în gestiunea bisericii, iar ulterior a trecut în gestiunea municipalității. Acum nu există acte care să confirme că banii pe care oamenii i-au dat bisericii s-au dus în bugetul de stat. Cum poate biserica să ofere loc în cimitir și să nu transfere banii la stat? Registrul bisericii nu l-am văzut. Eu doar mă ocup cu înmormântări”, declară Victor Avram.
„Dacă ei și-au asumat să ia bani de la oameni, să-i întoarcă înapoi”
Ludmila Boțan, directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare” susține și ea că acțiunile anterioare ale bisericii ar fi fost ilegale și că cimitirul „Buiucanii Vechi” avea administrator municipal chiar și în acea perioadă. „Pe biserică trebuie să întrebați de ce au încasat bani, nu mă întrebați pe mine. Noi încasăm bani pentru locurile din cimitire, deci cimitirele aparțin administrației publice locale. Avem regulament după care ne conducem și taxe stabilite de Consiliul Municipal. Registrul bisericii se bazează pe o normă legală? Biserica abuziv a vândut teren din cimitir care nu le aparține. Faptul că oamenii au achitat bisericii și acum trebuie să achite din nou nu este problema noastră. Întrebați biserica de ce a creat problema, de ce au încasat bani pentru un teren care nu e al lor. Cimitirul a fost gestionat de noi tot timpul, eu nu știu de ce ei și-au asumat să ceară bani de la oameni. Cimitirul tot timpul avea administrator, dar biserica lucra în paralel. Abuzurile pe care le-a făcut biserica sunt ilegale. Dacă ei și-au asumat să ia bani de la oameni, să-i întoarcă înapoi”, declară Boțan.
Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, în subordinea căreia se află Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântul Mucenic Valerie”, susțin că nu cunosc despre problema apărută la cimitirul „Buiucanii Vechi”. „Dacă, într-adevăr, părintele a administrat cimitirul, dumnealui trebuie să lămurească subiectul mai departe. Poate a avut un contract cu administrația publică locală și putea să-și desfășoare activitatea. O să discutăm cu părintele Matceac pentru a vedea cum au decurs lucrurile. În momentul în care se constată anumite încălcări sau abuzuri, atunci Mitropolia poate să întreprindă anumite acțiuni”, declară consilierul pentru comunicare, media și relații publice al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.
Conform informațiilor publicate de Combinatul Servicii Funerare, Cimitirul „Buiucanii Vechi” a fost înfiinţat în secolele XVIII-XIX, data exactă nefiind cunoscută. În cimitir s-au păstrat morminte foarte vechi, dar predomină cele din anii ’70 ai secolului XX. Aici sunt însă şi morminte recente. Cimitirul este situat pe strada Bisericii, lângă Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfântul Mucenic Valerie” și are o suprafaţa de aproximativ 1,5 ha, cam cât două sectoare din cimitirul „Sf. Lazăr”. Datele de la Cadastru arată că terenul pe care este amplasat cimitirul aparține municipiului Chișinău, iar din 1999 este dat în folosință Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”.