Moldoveanul Boris Volosatîi, care nu a ajuns în Legislativul de la Chișinău, ajunge deputat în Parlamentul României: „Am să pun prioritatea națională mai sus decât interesul personal”
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este marea surpriză la alegerile parlamentare din România din 6 decembrie 2020.
După numărarea a 95,97% din voturi, AUR a obținut peste 9,09% din sufragii, astfel că este absolut sigur că moldoveanul Boris Volosatîi, care este primul pe lista din diasporă la Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare 2020 din partea AUR, ajunge deputat în Parlamentul României.
Boris Volosatîi, care de peste trei decenii, din 1990, deține funcția de director al liceului teoretic „Gheorge Asachi” din Chișinău, a declarat pentru ZdG că, după 30 de ani, va renunța la acestă funcție pentru a prelua mandatul de deputat în Parlamentul de la București.
Solicitat de către ZdG, Boris Volosatîi, viitorul deputat în Parlamentul României, ne-a comunicat că a elaborat un program amplu de apropiere a R. Moldova și România, iar aceasta este principală sa prioritate în Palatul Parlamentului de la București.
„Eu sunt omul care mă conduc după principiul, până când nu este decizia oficială finală nu pot să spun că da, dar cifrele la ora actuală arată că da, vom fi în Parlamentul României.
Avem planuri. Eu, doi ani în urmă am făcut un program foarte amplu de apropiere a celor două state românești până la contopire totală, dar printr-o modalitate mai deosebită din cele care au fost propuse până acum, reieșind din realitățile istorice pe care le avem, de aceea, în baza unui tratat de fraternitate, prin omogenizarea legislației, prin interconexiunea tuturor sferelor de ativitate, începând cu învățământul pe care eu îl cunosc foarte bine, unificarea acestuia. Ocrotirea sănătății și securitatea, armata, energetica, drumuri – toatea acestea pe rând, fiind luate pas cu pas pot fi realizate fără a-i speria pe cei care se tem de reunire, reeșind din faptul că vor pierde posturile de miniștri sau parlamentari. La prima etapă sau o etapă mai îndelungată se păstrează acest lucru pe ambele maluri ale Prutului sau în ambele capitale și București, și Chișinău.
Realiatea este că în urma acestor schimbări treptate, ulterior se vor unifica și organele de stat, mai întâi Președinția, pe urmă Parlamentul și în ultima instanță Guvernul”, ne-a comunicat Boris Volosatîi.
„Am să pun prioritatea națională mai sus decât interesul personal”
Viitorul deputat în Parlamentul de la București, Boris Volosatîi, ne-a mai comunicat că pe perioada mandatului său va munci de la București, însă nu plănuiește să se mute cu traiul definit acolo.
În context, Boris Volosatîi a declarat pentru Ziarul de Gardă că va renunța la funcția de director al liceului „Gheorghe Asachi” pentru a se putea dedica în întregime „priorităților naționale”.
„Și părinții mei sunt pe acest pământ, și copii mei sunt aici, și nepoții mei sunt aici. Am să lucrez, sigur că am să lucrez cât va fi acest mandat acolo, dar nu mă mut nicăieri.
Cât ține de funcția de director al liceului, legea României permite să fie deputat în Parlamentul României fiind cetățean al României și fiind cetățean al R. Moldova – să păstrezi funcția pe care o ai, doar că eu sunt omul care fac ori totul, ori nimic. Nu pot să fac câte oleaca și acolo, și acolo, de aceea sigur că am să pun prioritatea națională mai sus decât interesul personal”, a mai declarat Boris Volosatîi pentru ZdG.
Boris Volosatîi, candidat independent la parlamentarele din R. Moldova, din februarie 2019
La alegerile parlamentare din R. Moldova, din februarie 2019, Boris Volosatîi a candidat, pentru funcția de deputat, pe circumscripția uninominală nr. 33, în calitate de candidat independent. Aici, bătălia a fost câștigată de candidatul Platformei DA, Andrei Năstase.
Din 1990 și până în prezent Boris Volosatîi ocupă funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”.
Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, din funcția de director de liceu Volosatîi a ridicat un salariu de circa 352 de mii de lei, la care se mai adaugă o pensie de 73 de mii de lei. Familia candidatului independent deține șase terenuri agricole, un apartament, cotă-parte dintr-un alt apartament de 98 m2, dar și dintr-o casă de 108 m2, moștenită în 2013. Volosatîi deține și un automobil de model Mercedes E200, procurat în 2012 cu 50 de mii de lei.
Formațiunea politică Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, a fost creată în septembrie 2019.
Lista candidaţilor din diaspora la Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare 2020, AUR:
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR VOLOSATÎI BORIS
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR NICA ALEXANDRU-EDUARD
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR ZAMFIRA FILOFTEIA
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR TEGLĂ TUDOR-CĂLIN
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR ROŠKANOVIĆ VLADICA
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR PĂUCEAN FERNANDES LUMINIŢA
Presa român scrie că după numărarea a 95,97% din voturi, PSD continuă să conducă, cu 29,67% din voturi, urmat de PNL – 25,57%,USR-PLUS – 15,51%, AUR – 9,09% şi UDMR – 5,97%. PMP şi Pro România sunt sub pragul de 5%, conform rezultatelor parţiale
În Italia, după numărarea a 28.183 voturi, pe primul loc e AUR cu 35.88 %, urmat de PNL – 24.8%, USR – 22.8%.