Ministerul de Externe al României salută adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a proiectului de lege privind limba română: „Prin acest pas sunt consolidate pe mai departe relațiile bilaterale”
Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) salută adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a legii care prevede că sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația țării.
Adoptarea legii, potrivit MAE, demonstrează totodată „maturitatea societății din R. Moldova și aderența sa la spațiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană”.
„Legea adoptată de Parlamentul de la Chișinău implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a R. Moldova.
Adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova. De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova.
Prin acest pas sunt consolidate pe mai departe relațiile bilaterale speciale existente între România și R. Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă și robustă, orientată către reformarea democratică a R. Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova, încheiat la 27 aprilie 2010”, conform unui comunicat MAE.
Sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul care prevede această modificare a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 16 martie.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în a doua lectură cu 58 de voturi. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au au votat pentru acest proiect și au afișat pancarte cu: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldovenească”, „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.
Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, „în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.