Ministerul de Externe al Franței, despre scrutinul parlamentar din 11 iulie: „Alegerile vor putea oferi R. Moldova stabilitatea esențială pentru dezvoltarea și prosperitatea țării”
„Franța salută desfășurarea cu succes a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova pe 11 iulie curent. Aceste alegeri reprezintă o etapă nouă importantă în consolidarea principiilor democratice și a Statului de drept în Republica Moldova”. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Ministerului Europei și Afacerilor Externe al Republicii Franceze și vine după desfășurarea scrutinului parlamentar.
În declarația Ministerului Europei și Afacerilor Externe al Republicii Franceze se arată că Franța își exprimă dorința ca, după certificarea rezultatelor oficiale, să poată fi instituit rapid un nou Guvern, în vederea gestionării în mod eficient a crizei sanitare, a luptei împotriva corupției, a relansării economiei și a angajării reformelor profunde necesare transformării și modernizării țării în conformitate cu acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
„Potrivit concluziilor preliminare ale Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), alegerile au fost bine organizate, au fost competitive și libertățile fundamentale au fost în general respectate. Aceste alegeri reprezintă o etapă nouă importantă în consolidarea principiilor democratice și a statului de drept în R. Moldova. Ele vor putea oferi R. Moldova stabilitatea esențială pentru dezvoltarea și prosperitatea țării. Franța este gata să sprijine implementarea unui astfel de program atât pe plan bilateral, cât și împreună cu partenerii săi din Uniunea Europeană”, se arată în declarație.
Comisia Electorală Centrală (CEC) va totaliza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și va întocmi un raport cu privire la rezultatele alegerilor până pe 19 iulie, curent. Ulterior, CEC va expedia Înaltei Curți actele prevăzute de Codul electoral și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, adică până pe 20 iulie. După aceasta, Curtea Constituțională (CC) va confirma sau va infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, termenul limită fiind duminică, 25 iulie.
Scrutinul parlamentar din R. Moldova în care au fost așteptați 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot pentru a alege componența viitorului Parlament de la Chișinău s-a desfășurat duminică, 11 iulie. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% din secţiile de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat detașat alegerile, înregistrând 52,80% din voturi. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a obținut 27,17% din electorat, iar Partidul Politic „ȘOR” a înregistrat doar 5,74% din electorat.
Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.