Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Apărării: Informația răspândită în…

Ministerul Apărării: Informația răspândită în mediul online, potrivit căreia spațiul aerian al R. Moldova ar fi fost survolat astăzi de rachete, NU este veridică

Sursa foto: army.md

Ministerul Apărării al R. Moldova anunță că informația răspândită în mediul online, potrivit căreia spațiul aerian al R. Moldova ar fi fost survolat joi, 13 octombrie, de rachete, nu este veridică.

„Structurile naționale responsabile de supravegherea spațiului aerian nu au detectat încălcări ale spațiului aerian în ultimele 24 de ore. Rugăm cetățenii să se informeze din canale oficiale”, anunță Ministerul Apărării.

Reacția Ministerului Apărării vine în contextul în care, joi, 13 octombrie, unele canale de Telegram din Ucraina au scris că în apropiere de R. Moldova ar fi fost „observate 5 – 6 rachete care zburau spre vestul Ucrainei”.

Mai devreme de acest anunț, mai multe canale de Telegram din Ucraina au anunțat despre lansarea a patru rachete de tip „Kalibr” din Marea Neagră. În mod preliminar, s-a stabilit că direcția de zbor a fost centrul și vestul țării. O alertă aeriană a fost declarată în toată Ucraina.

Luni, 10 octombrie, în contextul atacurilor aeriene rusești din acea zi asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării a informat că, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al R. Moldova.

Potrivit ministerului, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

  • Localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.
  •  Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
  • Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (R. Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei, subliniază autoritățile de la Chișinău. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

Ulterior, șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.

Și președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție după ce rachetele rusești au tranzitat teritoriul R. Moldova. Șefa statului a afirmat că „este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității R. Moldova comisă de forțele armate ruse”.

„(…) R. Moldova este o țară pașnică. Am spus acest lucru de fiecare dată și de fiecare dată am demonstrat acest lucru în acțiuni. Noi respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate și hotarele noastre. Noi facem totul ca să păstrăm pacea și liniștea în țară, dar presiunile la care suntem supuși cresc cu fiecare zi (…)”, a declarat Maia Sandu.

În noaptea de duminică spre luni, 9 octombrie – 10 octombrie, forțele ruse au reluat atacurile masive asupra mai multor regiuni din Ucraina. Astfel, autoritățile ucrainene au raportat explozii puternice în Zaporojie, Slaviansk, Dnipro, Lvov, Kiev, Ternopil și Jîtomîr.