Principală  —  IMPORTANTE   —   Medic din Chișinău, condamnat pentru…

Medic din Chișinău, condamnat pentru malpraxis. „A neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale la primirea nașterii, fapt ce s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a unui nou-născut”

Un medic obstetrician-ginecolog care activa la Institutul Mamei și a Copilului a fost condamnat pentru malpraxis la doi ani de închisoare cu suspendare și privat de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de trei ani, anunță Procuratura municipiului Chișinău.

Medicul a fost găsit vinovat pentru încălcarea din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, informează Procuratura Generală.

Medicul a fost condamnat la închisoare pe un termen de 2 ani, cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 3 ani. Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani.
    
Procurorii anunță că au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpata, activând, în calitate de medic obstetrician-ginecolog în cadrul IMPSP „Institutul Mamei și a Copilului”, a încălcat prevederile Legii ocrotirii sănătății nr. 411 din 28.03.1995, a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale la primirea nașterii, fapt ce s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a unui nou-născut. 
   
„Mai exact, la 03 iunie 2019, în legătură cu apariția premiselor de naștere, mama copilului a fost internată în instituția medicală nominalizată. În continuare, medicul, având o atitudine neconștiincioasă față de obligațiile de serviciu, a examinat-o pe pacientă superficial, fără a manifesta diligență minimă necesară, încălcând metodele de acordare a asistenței medicale, care prevedeau operație cezariană, dar care nu a fost efectuată, fiind luată decizia finisării nașterii prin extracție pneumatică. Acțiunea dată a generat nașterea copilului în stare de asfixie severă cu afectarea gravă a creierului (encefalopatie), hemoragia intraventriculară cerebrală și alte complicații postasfixice, care conform raportului de expertiză judiciară, se califică ca vătămare corporală gravă, care are legătură cauzală directă cu acțiunile medicului sus-numit”, comunică Procuratura Generală.

Inculpata a pledat nevinovată cerând să fie achitată. În privința acesteia, instanța de judecată a aplicat măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel, punctează Procuratura Generală.