Mărturiile unui fost ambasador al R. Moldova în Rusia, martor al acuzării în dosarul „kuliok”: „Erau cazuri când discuțiile erau unu la unu, domnul Dodon cu domnul Putin”
Andrei Neguța, fost ambasador al R. Moldova în Rusia, audiat în calitate de martor al acuzării în dosarul lui Igor Dodon, a vorbit despre vizitele ex-președintelui în Federația Rusă din perioada mandatului. Fostul ambasador, vizat și el într-un dosar penal, le-a spus judecătorilor și procurorilor că „în cadrul vizitelor oficiale, partea rusă achita costul cazării pentru Igor Dodon și membrii delegației”, dar și că „în cadrul vizitelor, erau cazuri când discuțiile erau unu la unu, domnul Dodon cu domnul Putin”.
„Serviciul Federal de Pază era dator să numească un ofițer de pază care îl însoțea pe Igor Dodon în timpul deplasării prin Moscova”
Joi, 14 martie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul penal în care Igor Dodon este inculpat pentru corupție. În cadrul ședinței urma să fie continuată audierea lui Alexandr Slusari, unul dintre martorii acuzării în acest dosar după ce la 29 februarie audierea acestuia a fost întreruptă. Slusari nu s-a prezentat la ședința de judecată, invocând motive medicale, astfel că a fost audiat un alt martor al acuzării, Andrei Neguța, fost ambasador al R. Moldova în Federația Rusă în perioada (2017-2020).
Deși, avocații lui Dodon au cerut amânarea ședinței din motivul neprezentării lui Slusari în instanță și „încălcării principiului continuității examinării probelor din partea acuzării”, completul de judecată format din magistrații Anatolie Țurcan, Ghenadie Eremciuc și Ion Malanciuc au decis continuarea ședinței de judecată.
Fostul ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța a vorbit în fața instanței de judecată despre deplasările lui Igor Dodon în Federația Rusă, dar nu a oferit probe care să-l incrimineze pe fostul președinte, deși este martor al acuzării, „Vizitele erau cu prima persoană în Rusia, Vladimir Putin, reprezentantul special pentru Moldova, Dmitri Kozak, cu președintele Dumei de Stat, cu președintele Consiliului Federației, cu Patriarhul Kiril. În cadrul vizitelor, erau cazuri când discuțiile erau unu la unu, domnul Dodon cu domnul Putin”, a precizat Neguța.
Procurorii anticorupție care instrumentează dosarul penal, Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu, l-au întrebat pe Andrei Neguța dacă în cadrul vizitelor în Rusia, Igor Dodon a beneficiat de servicii achitate de partea rusă. „Taxa de trecere prin sala delegațiilor oficiale la aeroport era achitată de Rusia. În cadrul altor vizite decât oficiale sau de stat, un membru al delegației moldovenești achita costul trecerii prin sala oficială. Referitor la hotel pot comunica că în cadrul vizitelor oficiale, partea rusă achita costul cazării pentru Igor Dodon și membrii delegației. În celelalte cazuri achita delegația. Ceea ce ține de pază, conform legii Federației Ruse, Serviciul Federal de Pază era dator să numească un ofițer de pază care îl însoțea pe Igor Dodon în timpul deplasării prin Moscova. Despre alte servicii oferite de Federația Rusă nu cunosc”, a răspuns Neguță.
Vizită în Rusia întreruptă de numirea guvernului Sandu
Fostul ambasador a mai declarat instanței că Vladimir Plahotniuc ar fi blocat activitatea lui Igor Dodon în calitate de președinte al țării, iar în cadrul vizitelor oficiale ale acestuia, prin intermediul indicațiilor directe către Ministerul de Externe nu asigura financiar deplasările.
Neguța a punctat că Dodon s-a aflat la Moscova chiar înainte de anunțarea coaliției dintre PSRM și PAS din iunie 2019. „La 5 iunie 2019, Igor Dodon a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, pentru a participa la Forumul Economic Internațional și a avea o serie de întrevederi, cu Putin, Kozak, Gherman Gref (directorul băncii ruse „Sberbank”, n.r.), Secretarul general al ONU, Guterres, Alexei Miller (șeful Gazprom), Igor Ceaika. (…) Igor Dodon a menționat că fracțiunile parlamentare se află în discuție și nu este exclus să fie luată o decizie și să revină mai repede din deplasarea din Rusia. La 6 iunie, seara, l-am petrecut la aeroport și el a revenit în Chișinău. Țin minte aceste date, fiindcă după revenire, la 8 iunie a avut loc ședința Parlamentului, la care a fost aleasă noua conducere și numit guvernul Maia Sandu”, a punctat Neguța.
Procurorii l-au întrebat pe fostul ambasador dacă îl cunoaște pe omul de afaceri Vadim Ciubară, de la care Igor Ceaika, fiul milionar al controversatului ex-procuror general al Federației Ruse a preluat gestionarea companiei „Media Invest Service”, care deținea posturile Accent TV și Primul în Moldova și care gestionează mail.ru și ok.ru în R. Moldova. „Îl cunosc pe Vadim Ciubara în calitate de conducător al unei organizații comerciale din Moscova. Un colaborator din această organizație, pe bază obștească îl ajuta pe deputatul Gheorghe Para în lucrul cu cetățenii moldoveni în biroul ambasadei, unde, periodic Gheorghe Para primea cetățenii moldoveni. Cunosc faptul că Vadim Ciubara este cunoscut cu Igor Dodon”, a punctat fostul ambasador, fără a intra în detalii.
Năstase nu s-a prezentat în ședință, iar Dodon a evidențiat faptul că martorii acuzării nu aduc probe
La fel ca și Igor Dodon, și Andrei Neguța este vizat într-o cauză penală. La 30 decembrie 2020, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale l-au pus sub învinuire pe Andrei Neguța, în dosarul contrabandei de anabolizante. Acesta a fost recunoscut și audiat în calitate de învinuit pentru complicitate la contrabandă. Dosarul este examinat la Judecătoria Ștefan Vodă.
După încheierea ședinței de judecată, Igor Dodon și-a declarat, repetat, nemulțumirea față de procurorii care-i instrumentează cazul. „Ce fel de martor al acuzării, voi ați participat la mai multe ședințe, eu cred că este o bătaie de joc ce au făcut procurorii cu acest dosar și vedeți asta din martorii pe care îi aduce. Toți dintre ei spun că ori au auzit din presă ori nu confirmă nimic din ceea ce spun procurorii”, a evidențiat Igor Dodon.
În cadrul ședinței de joi, 14 martie, urma să fie audiat și un alt martor al acuzării, fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase. Acesta însă a anunțat procurorul de caz, chiar în timpul ședinței că nu se va prezenta în fața instanței, pentru că se va afla în afara țării până în luna mai. Procurorii au refuzat să facă declarații după ședință.
Istoria dosarului „kuliok”
Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova emisă anterior.
Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să-i transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i „dea banii lui Costea” (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca „să-i transmită lui Cornel”.
Conform informațiilor oferite de procurorii ce instrumentează acest dosar penal, Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu, Igor Dodon ar fi primit aproximativ 800 de mii de dolari, bani care ar fost utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a PSRM.
Următoare ședință în dosarul „kuliok” este programată pentru joi, 28 martie. Igor Dodon mai este vizat în alte două dosare penale, ambele comasate și examinate în prima instanță la Judecătoria Chișinău. El este învinuit de săvârșirea infracțiunii de „depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”, într-un dosar numit generic „Energocom” și de folosirea și deținerea unui document oficial fals.