Marina Tauber, deputată a Partidului ȘOR, după discuția fracțiunii cu președinta Sandu: „Suntem bucuroși. Ne-a plăcut foarte mult ca am avut un dialog sincer și constructiv”
„Noi suntem foarte bucuroși pentru dialogul pe care l-am avut cu președinta Sandu. Ne-a plăcut foarte mult ca am avut un dialog sincer și constructiv. Vom vedea dacă doamna Sandu va promova candidatura Marinei Durleșteanu la funcția de premier al R. Moldova. Declarația a fost făcută de către deputata Partidului Politic ȘOR Marina Tauber, după discuțiile purtate de către deputații fracțiunii ȘOR cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.
„Noi suntem foarte bucuroși de acest dialog, noi speram că cele discutate ne vor ajuta sa ieșim din criza pandemică, socială, economică și politică. Dialogul pe care l-am avut a fost unul extrem de constructiv. (…) Nu știm care va fi decizia doamnei președinte. Ne-a plăcut foarte mult că am avut un dialog sincer și constructiv, speram că și viziunile noastre să fie luate în considerare de către doamna Sandu. Vom vedea dacă doamna Sandu va promova candidatura Marinei Durleșteanu. Noi am văzut deschiderea de a comunica în continuare. Trebuie să uităm toate conflictele și să mergem pe calea dialogului”, a declarat Tauber.
În context, deputații ȘOR susțin că i-au comunicat șefei statului că poziția parlamentarilor din Pentru Moldova în legătură cu alegerile parlamentare anticipate „nu s-a schimbat” și că Partidul ȘOR „își dorește organizarea anticipatelor”.
„Cel mai important pentru noi este bunăstarea cetățenilor. Pentru noi este important ca să ajungă un vaccin bun și eficient la noi în țară. (…). Poziția noastră în legătură cu alegerile anticipate nu s-a schimbat nimic. Noi ne dorim anticipate. Candidatura susținută de către noi, la funcția de premier, este în continuarea cea a Marinei Durleșteanu. Desigur că suntem deschiși la discuții, suntem obligați ca să găsim limbă comună. Vom face tot posibilul ca țara noastră să primească ajutor din partea Israelului pentru a salva națiunea noastră de COVID. (…). Noi suntem gata pentru alegerile anticipate. I-am zis doamnei președinte că suntem gata pentru scrutin în orice moment. Reiterăm că până atunci trebuie instalat un Guvern cu drepturi depline pentru a lua decizie în legătură cu situația pandemică”, a mai declarat parlamentara.
Marți dimineață, la Președinție au încep rundele de consultări. Deputați din fracțiunile parlamentare din Legislativul de la Chișinău vor discuta cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, despre situația politică din țară.
Programul consultărilor:
- 09.00 – Partidul ȘOR
- 10.00 – „Pro Moldova”
- 11.00 – Partidul Democrat din Moldova
- 13.00 – Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”
- 14.00 – Partidul Acțiune și Solidaritate
- 15.00 – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
La 11 februarie curent, în timp ce prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat atunci președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.
Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.
Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.
După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.
În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.
La 23 februarie, magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia magistraților CC, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.