Principală  —  IMPORTANTE   —   Maratonul retragerilor: Gațcan, Durleșteanu și…

Maratonul retragerilor: Gațcan, Durleșteanu și Lupașcu – oameni înaintați sau promovați de socialiști la funcții cu demnitate publică decid să se retragă

Foto: zdg

Avocatul Boris Lupașcu formulează luni, 26 aprilie, o declarație către Parlamentul de la Chișinău prin care anunță că „în legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării la 23 aprilie de către deputații PSRM – ȘOR a hotărârii de numire a lui în funcția de judecător la Curtea Constituțională și pentru instaurarea liniștii în societate” solicită anularea numirii lui în această funcție. Declarația privind retragerea lui Boris Lupașcu apare, însă, în spațiul public marți, 27 aprilie, cu o oră înainte ca magistrații Curții Constituționale să examineze constituționalitatea numirii lui, de către PSRM – ȘOR, în funcția de judecător la CC.

Situația actuală cu privire la retragerea lui Lupașcu este practic trasă la indigo cu cea de acum un an, în cazul deputatului socialist Ștefan Gațcan și cea de acum o lună și jumătate – în cazul Marianei Durleșteanu, astfel continuând șirul celor care se răzgândesc fie să mai facă parte din PSRM, fie să mai fie promovați și propuși de socialiști în funcții cu demnitate publică.


Aceeași culoare politică implicată și aceeași decizie luată de către persoane înaintate și promovate de socialiști la funcții cu demnitate publică, de a-și anunța retragerea, fie din fracțiunea PSRM, fie din eventualele înțelegeri cu socialiștii pentru a fi promovați.

Cu declarația lui Boris Lupașcu de a se retrage din funcția de judecător la Curtea Constituțională, la care a fost promovat de PSRM, socialiștii conduși de Igor Dodon sunt la a treia experiență de acest fel.

Cronologia intențiilor de retragere a oamenilor apropiați socialiștilor

Experiența socialiștilor cu privire la deciziile „de a renunța” a persoanelor pe care le-au promovat pentru anumite funcții de răspundere în stat începe cu deputatul-medic Ștefan Gațcan. În cazul lui Gațcan însă, plecarea sau retragerea din PSRM a durat o zi, iar după câteva zile „de reabilitare”, deputatul-medic a reflectat asupra deciziei de a părăsi fracțiunea socialiștilor și a revenit în PSRM, ulterior urmând să fie însoțit peste tot în Parlament de către colegi socialiști de-ai lui.

Ștefan Gațcan – doctorul-deputat care a trecut de la PSRM la Pro Moldova, a renunțat la mandatul de deputat, a fost la reabilitare, a revenit la PSRM și este acompaniat peste tot în Parlament de către socialiști

Ștefan Gațcan – deputat ales din partea Partidului Socialiștilor

Ștefan Gațcan

Pe 15 martie 2020, Ștefan Gațcan a fost ales deputat în circumscripția uninominală Hîncești din partea PSRM. La trei luni după ce a fost ales deputat din partea PSRM, medicul și deputatul Ștefan Gațcan anunța la sfârșitul lunii iunie 2020 că părăsește PSRM și aderă la Pro Moldova. Imediat după anunț, Ștefan Gațcan a dispărut. În timp ce era căutat de colegii săi din Parlament, spre seară, Gațcan vine cu un mesaj video pe pagina sa de Facebook în care apare singur într-o plantație cu vie și anunță că este bine, doar că nu va discuta cu prietenii întrucât are nevoie de reabilitare. Parlamentarul a fost plecat din țară o vreme, iar presa nu a putut, în toată această perioadă, să ia legătura cu el. La revenirea în R. Moldova, președintele în exercițiu de atunci, Igor Dodon, a dispus pază de stat pentru Gațcan, urmând ca jurnaliștii, în continuare, să nu poată discuta cu parlamentarul. După „zilele de reabilitare” Gațcan a revenit în PSRM și în Parlament, iar de atunci este însoțit peste tot în Legislativ de către colegi socialiști de-ai lui.

Furculiță, în timp ce îi dă peste mână lui Gațcan

Fiind permanent acompaniat de deputați socialiști, în cadrul unei ședințe parlamentare, liderul fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, a fost surprins cum îl lovește peste mână pe Ștefan Gațcan, în timp ce deputatul-medic intenționa să susțină un proiect de lege înaintat de către deputații de opoziție, mai exact cei din PAS și Platforma DA. Atunci, deputații din opoziție au criticat situația creată în jurul deputatului Gațcan, declarând că tot ce s-a întâmplat este „o pată pusă pe Parlamentul R. Moldova”.

O nouă persoană promovată de PSRM – o nouă retragere

Mariana Durleșteanu – candidata socialiștilor la funcția de premier: „Nu sunt păpușa nimănui”

După ce Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia, și după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a înaintat-o pe Natalia Gravrilița la funcția de premier, liderul socialiștilor, Igor Dodon, anunța că socialiștii au propriul candidat pentru funcția de prim-ministru și o înaintează pe Mariana Durleștenu drept candidată la această funcție.

În plen, PSRM a format cu Partidul „ȘOR” o majoritate parlamentară și au semnat o declarație pentru desemnarea Marianei Durleșteanu la funcția de premier.

După ce a fost propusă de PSRM la funcția de prim-ministru al R. Moldova, Mariana Durleșteanu, a declarat că a acceptat propunerea socialiștilor „ca persoană apolitică și pentru a întreprinde careva acțiuni în folosul cetățenilor”.

Propunerea socialiștilor de a o înainta pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier a stârnit un val de reacții din partea deputaților de opoziție, subiectul fiind intens discutat și în spațiul public.

După câteva zile, timp în care Durleșteanu a fost activă pe Facebook și a postat mai mulțe mesaje în care a explicat de ce a acceptat propunerea socialiștilor și a dat replici unor politicieni, în timp ce deputații PSRM se aflau la consultări cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, la sediul Președinției, candidata pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, Mariana Durleșteanu a anunțat că își retrage candidatura, tot printr-un mesaj postat pe Facebook.

Imediat, socialiștii au criticat decizia Marianei Durleșteanu de a se retrage, acuzând că asupra candidatei lor au fost puse presiuni pentru a lua o astfel de decizie.

Reacția Marianei Durleșteanu nu a întârziat să apară, declarând, tot într-o postare pe Facebook, că asupra ei nu a fost pusă nicio presiune în legătura cu decizia de a-și retrage candidatura de la funcția de premier, iar decizia îi aparține în totalitate.

Socialiștii, supărați și indignați de decizia lui Durleșteanu de a se retrage, desemnează la scurt timp un alt candidat la funcția de premier, pe Vladimir Golovatiuc, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă.

Citește și:

Boris Lupașcu, propus și numit de PSRM judecător la Curtea Constituțională, dar după trei zile de la numire, acesta anunță că renunță la mandat

Fiind promovat și propus de socialiști, la trei zile de la numirea în funcția de judecător la CC, Boris Lupașcu face un pas în spate.

După ce Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a adoptat vineri, 23 aprilie, în Parlament două proiecte de Hotărâri cu privire la Curtea Constituțională. Hotărârea Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121/2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale (CC), proiectul nr. 133 din 23 aprilie, 2021, cea care se referă la revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare la CC și Hotărârea Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, proiectul nr. 135 din 23 aprilie, 2021, mai exact numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.

În cadrul ședinței parlamentului, socialiștii l-au numit pe fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, judecător la Curtea Constituțională. Proiectul de Hotărâre privind numirea în funcție a lui Lupașcu a fost votat de socialiști și cei din partidul „ȘOR”. Pentru au votat 56 de deputați PSRM și „ȘOR”.

După trei zile de la numirea în funcție și înainte de ședința Curții Constituționale în cadrul căreia a fost examinată constituționalitatea numirii lui în funcția de magistrat, Boris Lupașcu, formulează luni, 26 aprilie, și transmite marți, 27 aprilie, o declarație în adresa Parlamentului și a Curții Constituționale prin care anunță că renunță la mandat. În declarație, Lupașcu solicită anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale în funcția de judecător la CC.

Declarația lui Lupașcu:

Lupașcu NU răspunde la apelurile jurnaliștilor

Jurnaliștii ZdG l-au contactat pe parcursul zilei de luni, 26 martie și marți, 27 aprilie, pe Boris Lupașcu, de nenumărate ori, pentru a ne oferi un comentariu pe marginea numirii lui, de către PSRM – ȘOR, în funcția de judecător la CC, dar și retragerii lui din această funcție, însă acesta nu ne-a răspuns nici la apeluri și nici la mesaje.

Vineri, 23 aprilie, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). De la tribuna principală a Parlamentului, Boris Lupașcu a depus jurământul de învestire în funcție. Vineri, 23 aprilie, deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au depus sesizări la CC în acest sens. La scurt timp, tot vineri, Curtea Constituțională a suspendat Hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR. Hotărârea Înaltei Curți a fost pronunțată de Liuba Șova, președintă ad-interim.

Marți, 27 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole și numirea avocatului Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Citește și: