Mandatele a doi deputați ai BCS, validate de Curtea Constituțională. Cine sunt noii parlamentari
Curtea Constituțională a validat joi, 21 iulie, mandatele a doi deputați în Parlamentul R. Moldova. Este vorba despre Adrian Albu și Gaik Vartanean, candidați supleanți pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Cele două mandate de deputat au devenit vacante după demisia deputatei Alla Dolință și a decesului deputatei Elena Bodnarenco.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) la ședință a participat vicepreședintele CEC, Pavel Postica, reprezentanți ai Parlamentului și persoanele vizate.
„Astfel, propunerea CEC a fost susținută de cei prezenți în sală. În urma deliberărilor, Curtea a validat mandatele celor doi deputați”, anunță CEC.
Adrian Albu este jurist de profesie, și consilierul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
A fost secretar general al Parlamentului R. Moldova și consilier al președintelui fracțiunii PSRM din Parlament. A candidat în 2019 și 2021 la funcția de deputat din partea PSRM.
În declarația de avere și interese personale pentru anul 2021, Adrian Albu declară un salariu anual de 360 511 de lei sau circa 30 de mii lunar de la Parlament, precum și o compensație anuală în sumă de 87 884 de lei sau peste 7 300 de lei lunar.
Familia lui Albu mai declară două apartamente:
- un apartament de 130,1 metri pătrați, dobândit prin contract de cumpărare-vânzare, în anul 2020. Valoarea bunului fiind 1200000.00 de lei.
- un apartament de 78,4 de metri pătrați, dobândit în 2017 prin contract de cumpărare-vânzare. Valoarea bunului fiind de 951773.00 de lei.
Familia Albu deține și două automobile: o Skoda Superb, anul de fabricație 2018, care are o valoare de 526 000 de lei, precum și un Volkswagen Touran, anul de fabricație 2011, ajuns în proprietate în 2017, valoarea bunului fiind de 10 000 de euro.
Gaik Vartanean a fost anterior deputat socialist. A fost asistent al unui deputat socialist, iar ulterior, din 2015, consilier municipal în Chișinău pe listele aceluiași partid. Anterior, a locuit și a lucrat timp de câțiva ani în SUA.
În iulie 2020, Ambasada Republicii Azerbaidjan în R.Moldova i-a acuzat pe Vartanean și pe fostul consilier prezidențial Ernest Vardanean că ar fi făcut parte dintr-un grup al comunității armene care a generat un conflict cu un alt grup de protestatari azeri și „au încălcat dreptul participanților la protestul pașnic organizat”. Conform unui comunicat emis de misiunea diplomatică, „această circumstanță a făcut parte dintr-o provocare planificată din partea comunității armene”. A existat și un litigiu între candidatul socialiștilor și ambasadorul azer în R. Moldova, Gudsi Dursun Oglu Osmanov, în care Vartanean solicita prejudicii morale. În luna mai curent, litigiul s-a încheiat prin emiterea unei încheieri de încetare a procesului.
În anii 2019-2020, Vartanean a raportat venituri oficiale în valoare de 680 de mii de lei din salariu și indemnizații. El declară trei automobile: două de model Renault Megane și unul de model Kia Clarus, dar și datorii de 300 de mii de lei contractate în 2020.