Maia Sandu: Trupele ruse trebuie evacuate de pe teritoriul R. Moldova. Reprezentanți ai Moscovei reacționează
Președinta aleasă, Maia Sandu, spune că nu va accepta federalizarea Republicii Moldova ca modalitate de soluționare a conflictului de pe Nistru. Totodată, acesta spune că în mandatul său va pleda pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul stâng al Nistrului. În replică, reprezentanți de la Moscova spun că acolo staționează trupe de pacificatori și că Tiraspolul nu va accepta niciodată retragerea lor.
„Eu sunt împotriva federalizării Republicii Moldova. Nu sprijin ideile pe care le-a propus Dodon şi partidul său. Chiar dacă ei nu veneau cu soluţii exacte, dar vorbeau despre federalizare. Sunt convinsă că noi vom găsi un format de soluţionare a conflictului. Acesta trebuie să includă evacuarea integrală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi despre asta mereu am vorbit şi vom vorbi în continuare”, a declarat Sandu într-un interviu pentru presa ucraineană.
Președinta aleasă susține că rezolvarea conflictului de la Nistru trebuie să fie pașnic și în baza unui plan de acțiuni elaborat de Republica Moldova.
„Cred că într-o zi va exista o oportunitate geopolitică pentru reunificarea Moldovei şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru. Dar, în orice caz, trebuie să fie o soluţie paşnică. (…) Trebuie să fie un plan de acţiune elaborat în Moldova, coordonat cu toate forţele politice şi cu societatea. Înţeleg că aceasta este o sarcină foarte dificilă, dar o soluţie simplă chiar nu există”, a mai spus Maia Sandu.
În replică, Elena Panina, membru al comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, a criticat declarațiile Maiei Sandu.
„Sandu dorește ca pacificatorii să plece și în același timp respinge scenariul federalizării, care poate contribui la asigurarea unui echilibru de interese și a păcii pe termen lung. Ce li se oferă rezidenților din Transnistria în schimb? Revenirea la situația din 1992, când a izbucnit un conflict sângeros, care a luat viața a mii de oameni. Există o perspectivă de „dezghețare” urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Sandu despre dorința ei de a rezolva problema în mod pașnic ”, a comentat Panina pentru Ria Novosti.
Aceasta spune că este evident că „acest scenariu nu va fi niciodată acceptat la Tiraspol” și că „problema transnistreană ar fi putut fi rezolvată în urmă cu 17 ani, când Rusia a propus memorandumul Kozak”.
Menționăm că în regiunea transnistreană staționează aproximativ 1.500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.