Maia Sandu și Aureliu Ciocoi au comemorat victimele primului val de deportări staliniste: „Consecințele acestei epurări politice și sociale le simțim și astăzi”
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, alături de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, au depus flori la Monumentul Deportaților şi Deținuților Politici. Ceremonia a avut loc în cadrul mitingului de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări.
Maia Sandu a participat la evenimentul de comemorare a victimelor primului val de deportări din 1941. Președinta a vorbit despre condițiile inumane la care au fost supuși oamenii deportați.
„Sunt 80 de ani de când zeci de mii de oameni au fost scoși în toiul nopții din case, au fost deposedați de averea agonisită cinstit, au fost batjocoriți si, fără vreun proces de judecată, fără drept la apărare, au fost duși, în condiții inumane, departe de casă.
Consecințele acestei epurări politice și sociale le simțim și astăzi. Le simt în fiecare zi supraviețuitorii și membrii familiilor celor deportați. Le simte întreaga societate. Pentru că puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunități, pe oamenii inteligenți și pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar.
Munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor și care pun umărul la descoperirea, descrierea și promovarea informațiilor și mărturiilor despre aceste zile negre din istoria noastră este foarte importantă. E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare.
E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a menționat președinta.
La rândul său, Aureliu Ciocoi a declarat că e datoria tuturor să comemoreze victimele deportărilor.
„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență. Fac un apel către istoricieni: cred că lipsește pe soclul ăsta lista nominală a fiecărui moldovean care a devenit victima NKVD-ului și a terorii bolșevicilor. Cred că este de datoria noastră și a urmașilor noștri să ducă până la capăt această sarcină, să caute în arhive, să deschidă arhivele încă închise, și să știm exact numele și prenumele celor care a fost ridicat și de ce. O altă acțiune care mi se pare necesară, poate fi dureroasă pentru noi – să aflăm și cine i-a denunțat”, a spus prim-ministrul interimar.
În context, Aureliu Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autrocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.
La 12 iunie 2021, s-au împlinit 80 de ani de la primul val de deportări din Basarabia. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, conform unor surse, peste 20 de mii de persoane au fost urcate în vagoane și trimise în Siberia.
De-a lungul anilor, Ziarul de Gardă a realizat zeci de articole, interviuri și materiale video cu și despre deportați.