Maia Sandu, după ce primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, s-a stins din viață: „Va rămâne în memoria noastră ca omul care a stat la leagănul Independenței”
Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de condoleanțe pentru familia și rudele primului președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, care s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani.
Maia Sandu a cerut administrației prezidențiale declararea zilei de doliu național pe 16 septembrie și organizarea funeraliilor cu onoruri de stat.
„Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul președinte al R. Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității R. Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca omul care a stat la leagănul Independenței R. Moldova.
Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur. Am solicitat administrației prezidențiale declararea zilei de doliu național pe 16 septembrie și organizarea funeraliilor cu onoruri de stat.
„Trăiască Moldova independentă!” – cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și R. Moldova”, a spus Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În noaptea de miercuri spre joi, 13-14 septembrie, primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, în vârstă de 83 de ani, as-a stins din viață.
Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. În anul 1956 a absolvit Şcoala Medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti. Studiile superioare şi le-a făcut la Institutul Agricol din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la catedra de fitotehnie a aceluiaşi institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole.
Potrivit unei biografii publicate pe pagina Președinției, în anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti, ulterior a deţinut funcţiile de: director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Cîmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie “Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Cîmp din oraşul Bălţi (1978-1981).
În perioada 1981-1985 este prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al PCM. Din 1985 pînă în 1989 deţine funcţia de secretar al CC al PCM.
Din 1989 până în 1990 a activat în calitate de preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996 a deținut funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.
A fost preşedinte al Partidului Renaşterii şi Concilierii din R. Moldova.