Președinta Georgiei, la Chișinău: „Solidaritatea noastră – cel mai important lucru pe care îl putem face împotriva Rusiei”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut luni, 17 octombrie, o conferință de presă comună cu președinta Republicii Georgia, Salome Zourabișvili, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău.
LIVE TEXT
Salome Zourabișvili: „Solidaritatea noastră fără precedent – cel mai important lucru pe care îl putem face împotriva Rusiei”
„Este foarte dificil pentru țările noastre să vorbim despre relațiile bilaterale, având în vedere ce să întâmplă astăzi în Ucraina.
Războiul din Ucraina este periculos pentru securitate țărilor noastre, pentru Europe și pentru întreaga lume. Pentru noi, o țară care are regiuni ocupate, este o provocare foarte mare, având în vedere că Rusia are mobilizare pe teritoriul său și că emite pașapoarte ruse în regiunile ocupate din Georgia (…).
Cel mai important lucru pe care îl putem face împotriva Rusiei este solidaritatea noastră fără precedent.
Războiul din Ucraina este o provocare foarte mare, dar ar trebui să spunem și că Europa a văzut fața reală a Rusiei. Toți au văzut ce poate face Rusia (…).
Dar Europa nu a văzut doar Rusia altfel, ci și țările noastre, care au aspirații europene. Este o perspectivă importantă pentru cele trei țări. Noi am primit acordul de asociere împreună, am început ca Trio Asociat. Cred că vom vedea rezultatul împreună. Ucraina o să învingă.
Acesta fost mesajul nostru și la summitul de la Praga, la care pentru prima dată membrii UE, candidații și țările care au perspectivă s-au așezat la aceeași masă. Acesta lucru simbolizează că noi suntem membri ai familiei europene, acesta este viitorul nostru și nici una dintre noi nu are o altă perspectivă. Ar trebui să avem solidaritate între țările noastre”, a afirmat președinta Georgiei.
Maia Sandu: „Moldova și Georgia au conflicte nereglementate pe teritoriile lor”
„Este prima vizită efectuată de un președinte al Georgiei după o pauză de 12 ani, iar în acest an țările noastre sărbătoresc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Sper că vizita dumneavoastră va deschide un nou capitol în relațiile moldo-georgiene și va da un nou impuls contactelor și schimburilor noastre de bilaterale în mai multe domenii.
Trăim vremuri foarte complicate. De aproape 8 luni Ucraina este în război. Țările noastre au condamnat din prima zi atacul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a ucis și rănit zeci de mii de oameni (…).
Țările noastre au chemat la pedepsirea abuzurilor și crimelor de război comise de Rusia în Ucraina și am respins categoric anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene. Reiterăm, cu această ocazie, respectul nostru necondiționat pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a țării vecine, în frontierele sale recunoscute internațional.
Acest lucru este cu atât mai relevant cu cât și Moldova și Georgia au conflicte nereglementate pe teritoriile lor. Folosesc această ocazie pentru a exprima sprijinul țării mele pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, în hotarele sale internațional recunoscute.
Comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru a opri agresiunea rusă și a ajuta Ucraina să-și restabilească integritatea teritorială. Fără pace în Ucraina, nu poate fi pace în Europa (…).
Vrem să continuăm activitatea comisiei bilaterale interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică și să intensificăm contactele în sfera cultural-umană.
Suntem interesați, de asemenea, de schimburile de experiență în combaterea propagandei și dezinformării. Ambele țări se confruntă cu această problemă care s-a agravat în contextul războiului rus împotriva Ucrainei.
Moldovenii și georgienii au aspirații europene clare, iar datoria noastră este să facem totul pentru a grăbi realizarea visului european al popoarelor noastre (…)”, a declarat Maia Sandu.
Anterior, Georgia a condamnat „referendumurile” organizate de Federația Rusă pe teritoriile ucrainene. „Aceste încercări de anexare a teritoriilor ucrainene sunt inacceptabile. Georgia susține cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, anunță Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei.
Drept urmare a „referendumurilor” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Consiliul Europei a condamnat anexarea ilegală a acestor teritorii menționând că „Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt Ucraina”.