STOP VOT! Turul 2 al alegerilor prezidențiale s-a încheiat cu un record în diasporă și prezență de peste 1,6 milioane de alegători
Duminică, 15 noiembrie, în Republica Moldova are loc al doilea tur al scrutinului prezidențial. Votarea începe duminică la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00. Pentru scrutinul prezidențial din 15 noiembrie 2020, au fost constituite, în total, 2 143 de secții de votare.
Cetățenii R. Moldova își vor alege astăzi președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.
LIVE TEXT:
21.10 After-poll-ul realizat de Comunitatea Watch-Dog și IPP arată rezultate similare. Astfel, Maia Sandu câștigă alegerile cu 54,7% din opțiunile respondenților la sondaj. Igor Dodon acumulează 45,3%
21.10 Primele date preliminare. Exit-poll-ul oficial realizat de Intellect Group arată că Maia Sandu ar fi acumulat 54,8%, iar 45,2% ar fi votat pentru Igor Dodon. Datele sunt doar pentru R. Moldova și nu sunt luate în considerare voturile din diasporă.
21.00 Igor Dodon și-a anunțat briefingul la 21.00, însă a ieșit la 21.00 la fel ca și candidata PAS. „Primim semnale de unele încălcări, în special la votul din diasporă. De aceea, mă voi abține acum să dau aprecieri la cum a decurs votul. Eu sunt destul de optimist referitor la rezultatele acestui scrutin. Măsurările și calcule interne arată că noi conducem la o diferență destul de mare în interiorul țării, fără diasporă și regiunea transnistreană. O să așteptăm când vor fi numărate voturile și vom veni cu declarații suplimentare. A fost multă ură în această campanie. A fost multă luptă la limită. S-au trecut și liniile roșii, dar alegerile s-au finalizat. Chem lumea la calm și la liniște, avem nevoie de pace în R. Moldova, nu ne trebuie destabilizare. Începând cu ziua de mâine, în afară de cineva va obține cele mai multe voturi, contează ce va întâmpla mai departe în R. Moldova”, a declarat Igor Dodon.
21.00 Primele declarații ale Maiei Sandu: „Mulțumesc celor care au participat astăzi la vot, celor care au mers sute de km pentru a merge la secțiile de vot și celor care au stat la cozi uriașe pentru a vota. Diaspora a votat mult. Este un record istoric. Oamenii au demonstrat că oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor. Regretăm că mulți ați așteptat ore în șir pentru a putea vota”, a spus Sandu, în prima declarație după închiderea urnelor de vot.
21.00 Alegerile pe teritoriul Republicii Moldova s-au încheiat. Prezență record în diasporă de peste 250 de mii de voturi, iar în Vestul Europei, SUA și Canada votul continuă. Per general, la această oră au votat peste 1 milion 636 de mii de alegători.
20.12 Peste 31 de mii de moldoveni din stânga Nistrului au votat duminică, 15 noiembrie, în turul doi al scrutinului prezidențial. Numărul alegătorilor este aproape dublu față de cel înregistrat în turul doi al prezidențialelor din 2016.
19.47 Sute de moldoveni au rămas în afara secției Breckton, Londra după ce s-au epuizat toate cele 5 mii de buletine de vot care au fost trimise la această secție de vot.
19.40 Difuzarea canalelor TV pentru abonații operatorului național de televiziune și internet, Moldtelecom a fost sistată timp de aproximativ de oră pe teritoriul întregii țări. Problemele au fost sesizate de abonați între orele 19.00 și 19.30, ulterior fiind remediate.
19.37 Mai mulți cetățeni ai R. Moldova veniți să voteze la secția de votare din Northampton, Marea Britanie, au încălțat celebrele pungi negre cu calendar, transmițând mesajul „azi rupem kuliokul”.
19.12 Alegerile de la secția de votare din Frankfurt pe Main și Montreuil, Paris s-au încheiat cu 3 ore înainte de programul de lucru al secției de votare. Asta deoarece toate cele 5 mii de buletine de vot alocate pentru fiecare secție din străinătate au fost epuizate.
18.57 Persoanele private de libertate aflate în custodia sistemului administrației penitenciare s-au prezentat la urnele mobile din penitenciarele țării. Astfel, dintre cele 6249 persoane private de libertate cu drept de vot, 5991 și-au exprimat voința în cadrul celui de-al doilea scrutin prezidențial din Republica Moldova.
18.49 Pragul psihologic al prezenței la vot de 50% a fost depășit cu 2 ore și 15 minute înainte de închiderea secțiilor de votare. Astfel, până la ora 18:45 au votat deja 1 540 609 alegători. Aceștia reprezintă 50.01% din numărul total al legătorilor înscriși în listele electorale. În primul tur au votat, în total, 1 348 719 de alegători.
18.21 Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) informează că pe parcursul zilei, în repetate rânduri, sistemul automatizat SIAS Alegeri a fost supus mai multor atacuri cibernetice.
17.56 Până la ora 17:45 în municipiul Chișinău au votat 304 988 de alegători, cu 15 199 mai mulți decât în primul tur la închiderea urnelor. Cu mai bine de trei ore înainte de închiderea secțiilor de votare, în municipiul Chișinău au votat deja mai mulți alegători decât votaseră în primul tur până la ora 21:00, atunci când procesul de vot s-a încheiat.
17.45 Conform informațiilor de ora 17.00, în 20 de secții de votare deschise în străinătate au votat peste 3 mii de alegători. Cei mai mulți alegători au fost înregistrați în Franța, or. Montreuil și în Germania, la Frankfurt, fiind înregistrate peste 4 mii de voturi.
17.26 Un cititor al ZdG ne anunță că procesul de votare la Frankfurt a fost reluat la 17:10, ora R. Moldova.
17.11 Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, este gata să pună la dispoziția autorităților un avion privat pentru a transporta buletine de vot suplimentare pentru secțiile deschise peste hotarele țării.
16.51 Votul în Frankfurt a fost suspendat până forțele de ordine germane vor verifica perimetrul. Detalii aici
16.46 Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că în secțiile de votare din cinci sate din Moldova a fost deconectată intenționat energia electrică pentru a periclita monitorizarea procesului de vot. Procesul de vot însă, a continuat fără probleme.
16.29 CEC anunță o alertă cu bombă la secția de votare din Frankfurt. Mai multe detalii, aici.
16.13 Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko spune că a vizitat mai multe secții de votare ca observator. „Cetățenii Republicii Moldova votează astăzi în turul doi al alegerilor prezidențiale. Ca observator internațional vizitez mai multe secții de votare, am fost la Strășeni și Vorniceni sau în Peresecina din raionul Orhei. Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, folosiți-vă de dreptul Dvs. democratic și votați”, a scris oficialul european pe o rețea de socializare”.
16:08 Până la ora 13.00, în secțiile de votare din Marea Britanie au votat peste 13 mii de alegători. Totodată, Ambasada precizează că secțiile de votare din East London Gymnastics Centre și Hackney Road sunt la moment cele mai aglomerate. Cum s-a votat în celelalte secții, vedeți aici.
16:01 Comisia Electorală Centrală (CEC) informează despre faptul că secția de vot din Tokio, Japonia, este prima secție care și-a încheiat activitatea. În total, la această secție, și-au exercitat dreptul la vot 30 de alegători. Detalii aici
- Maia Sandu – 27 de voturi
- Igor Dodon – 3 voturi
15:59 Misiunea de observare Promo-LEX a semnalat mai multe încălcări pe parcursul derulării procesului de votare. În regiunea transnistreană observatorii au raportat cazuri în care persoanele au fost aduse în mod organizat la secția de votare (SV), remunerate pentru faptul că prezintă fișa de însoțire a buletinului de identitate cu mențiunea despre participarea la alegerile prezidențiale. Detalii aici
15:40 Declarațiile responsabililor IGP despre altercațiile de la Varnița: „Poliția a intervenit pentru asigurarea normalității legale. Nimeni nu este în drept să nu se conformeze cu cerințele poliției. Astfel de acțiuni nu pot fi posibile. Poliția a manifestat principiul proporționalității.Poliția își cunoaște obligațiile. Toate acțiunile noastre, toate intervențiile noastre sunt transmise live de la fața locului”.
15:20 Moldovenii din diasporă, care au votat la secțiile deschise în străinătate, au bătut recordurile din toate timpurile. Până la această oră, 15:20 ( ora locală de la Chișinău ) la urnele de vot de peste hotarele țării au votat peste 156 de mii de cetățeni ai R. Moldova.
În tutul întâi, din 1 noiembrie, în total, au votat 149 178 de cetățeni ai R. Moldova.
Atunci, după mobilizarea masivă a cetățenilor din diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, candidatul Igor Dodon, care a ajuns pe locul doi, a menționat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova, iar acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”. Detalii aici
14:49 Una dintre cele mai impresionante imagini din timpul procesului de vot vine din Portugalia.
14:35 Pavel Postica, șeful Misiunii de observare relatează despre constatările observatorilor care au fost raportate. Total , au fost raportate 337 semnalări de incidente. DETALII AICI
14:24 Alegătorii din stânga Nistrului sunt mai activi în turul doi al scrutinului prezidențial. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), prezența la vot din primul tur, 1 noiembrie, până la această oră, a fost depășită. Circa 2% din numărul total al cetățenilor care și-au exprimat dreptul la vot până la această oră, sunt din regiunea transnistreană.
14:10 Până la această oră, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, peste un milion de moldoveni și-au exercitat deja dreptul la vot.
13:40 La scurt timp de la altercațiile de la Varnița, acolo unde zeci de mascați au fost dislocați pentru a elibera carosabilul și pentru a face drum vehiculelor și microbuzelor care transportă alegători din stânga Nistrului la secțiile de votare din Varnița, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au emis o notă prin care condamnă acțiunile de la Varnița. MAI MULTE DETALII AICI
13:13 După ce în turul doi al alegerilor prezidențiale, la secții de votare deschise în Federația Rusă prezența la urnele de vot a fost una moderată, astăzi, 15 noiembrie, în cadrul turului doi se atestă o prezență la vot cu mult mare.
13:00 Prezența la urne, la ora 13:00, este mult mai mare decât în primul tur de scrutin. Până acum aproape un milion de cetățeni moldoveni și-au exercitat dreptul la vot.
12:40 Altercații continuă la Varnița. Zeci de mascați au fost dislocați la Varnița, acolo unde zeci de alegători din regiunea transnistreană continuă să vină la secțiile de vot. Mascații au îmbrâncit mai mulți veterani care protestează acolo pentru a debloca carosabilul și pentru a face drum vehiculelor și microbuzelor care transportă alegători din stânga Nistrului la secțiile de votare din Varnița.
12:09 Mai mulți deputați se află la Varnița, acolo unde la secțiile de votare s-au format cozi de sute de metri. În timp ce deputați PAS acuză mai multe încălcări în procesul de votare, deputați socialiști spun că tot se ce întâmplă la Varnița face parte dintr-un proces democratic.
MAI MULTE DETALII AICI:
12:05 Zeci de alegători din regiunea transnistreană au făcut cozi la secțiile votare din Rezina. Acolo, oamenii spun că la punctele de control le sunt verificate pașapoartele, iar dacă nu au în documente ștampila „votat” sunt plasați în regim de autoizolare pentru 15 zile.
11:49 Inspectoratul General al Poliției (IGP) vine cu noi precizări privind desfășurarea alegerilor. Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne a R. Moldova, prezintă ultimele informații. Detalii aici
11:40 Primarul Chișinăului, Ion Ceban, și-a exprimat dreptul la vot. Acesta a venit însoțit la secția de votare alături de soția sa.
11:00 Liderul Partidului Politic Partidul Nostru își exercită dreptul la vot.
„Am venit pentru a vota contra kulioacelor și contra corupției”, a declarat Usatîi înainte de a-și exercita dreptul la vot.
10:47 Responsabilii din cadrul Poliției au anunțat duminică, în jurul orei 10:00, că au fost alertați de către o femeie din Ialoveni despre o eventuală procedură de falsificare a buletinelor de votare. Ajunși la fața locului, agenții de Poliție spun că nu au depistat careva încălcări, însă au înregistrat cazul și vor face cercetări. Detalii aici
10:05 Candidatul indepentent, susținut public de Partidul Socialiștilor din r. Moldova, Igor Dodon, și-a exercitat dreptul la vot. Dodon a mers la vot împreună cu soția.
DECLARAȚIILE FĂCUTE DUPĂ VOT: VIDEO/ Candidatul indepentent, susținut public de PSRM, Igor Dodon, la secția de votare: „Avem nevoie de schimbări calitative, nu șocuri”
09:40 Și la secția de votare din Varnița, zeci de cetățeni din stânga Nistrului au făcut coadă pentru a vota.
DETALII AICI: LIVE VIDEO/ Ce se întâmplă la Varnița: zeci de persoane, Poliția și ANTA sunt acolo
09:33 Asociația Promo-LEX, observatorii căreia monitorizează desfășurarea scrutinului prezidențial, vine cu primele constatări referitoare la desfășurarea procesului de vot. Detalii aici
09:27 La secțiile de votare deschise la Rezina, pentru alegătorii din stânga Nistrului s-au format cozi uriașe. Zeci de oameni au venit, spun ei, ca să voteze pentru pace. Tot ei spun că au primit măști și mănuși la punctul de control.
09:07 Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și-a exercitat dreptul la vot.
„Am votat pentru stabilitate și pace în R. Moldova”, a declarat Greceanîi.
9:00 Candidata PAS, Maia Sandu, care a adunat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale își exercită dreptul la vot.
8:44 Inspectoratul General al Poliției a făcut mai multe precizări privind desfășurarea alegerilor.
LIVE/ Primele precizări ale IGP privind desfășurarea alegerilor
8:30 Până la ora 8:30 peste 100 de mii de cetățeni ai R. Moldova și-au exercitat deja dreptul la vot.
8:12 CEC a anunțat că la primele ore ale dimineții, la deschiderea secțiilor de votare, au fost înregistrate „mici incidente”.
08:10 Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, susține să pe străzile din mai multe localități din regiunea transnistreană sunt plasate anunțuri în legătură cu cumpărarea voturilor. Mai exact, potrivit parlamentarului, în anunțuri, scrie că se oferă câte 50 de euro pentru fiecare vot exprimat în favoarea unui candidat.
07:24 Premierul R. Moldova, Ion Chicu, își exercită dreptul la vot la ora 7:30.
„Aceste alegeri vor arăta dacă moldovenii sunt în stare să organizeze alegeri libere și corecte. De mâine vom avea președinte ales de popor”, a declarat Chicu la ieșirea din secția de votare.
07:02 Secția de votare de la Tokio a primit primul cetățean care și-a exercitat dreptul de vot – Mircea Eni. El și-a făcut studiile în domeniul arhitecturii la Universitatea Harvard, iar în prezent activează în Japonia în cadrul unei renumite companii nipone de arhitectură și design.
07:01 La o secție de votare din Capitală s-au format cozi înainte de începerea procesului de vot.
07:00 Procesul de votare a început. Secțiile votare s-au deschis la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 21:00
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020 au avut loc la 1 noiembrie. Conform datelor CEC, au participat 1 348 549 de alegători.
Potrivit CEC, în turul I, Maia Sandu a acumulat circa 487 de mii de voturi, echivalentul la 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 440 de mii de alegători (32.61%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47 769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.