Ședința Parlamentului. Deputații urmează să examineze 17 proiecte
Parlamentul R. Moldova se întrunește astăzi, 9 aprilie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse 17 subiecte, printre care proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.
LIVE TEXT
17:15 Deputații din Parlament au votat, în prima lectură, proiectul de lege privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.
17:10 Parlamentarii examinează proiectul de lege privind modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și Legii salarizării din 14 februarie 2002. Cu 66 de voturi, proiectul a fost votat în lectura a doua.
16.23. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr.270 din 23 noiembrie 2018 (art.10, 12) și Legii salarizării nr.847 din 14 februarie 2002, examinat de deputați.
16.20. Termenul de activitate a Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020, a fost extins cu 30 de zile. O hotărâre în acest sens a fost adoptată, astăzi, în ședința plenară a Parlamentului.
16.10. A fost anulat votul pentru Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.
15.44. Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură PROIECTUL care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere.
Potrivit autorului, amendamentele propuse sunt orientate spre limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018, la Legea privind piața produselor petroliere, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sunt nejustificate, menționează deputatul. Inițiativa urmărește asigurarea stabilirii unor prețuri cât mai juste la benzină și motorină, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts). Prețurile se vor calcula la I litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Periodicitatea propusă pentru recalculare este de 14 zile.
15.25. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.1435/2002 pentru compensarea diferenței de tarife la energia electrică și la gazele naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi, votat în prima lectură. De asemenea, prin proiectul de lege se propune revizuirea volumului de consum compensat al energiei electrice și gazelor naturale utilizate în perioada caldă și rece a anului, care nu a fost revizuit timp de aproape doi ani.
15.19. Cu 68 de voturi Parlamentul a aprobat în lectura finală, un proiect ce include introducerea unor interdicții și sancționări pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice. Documentul prevede sancționarea deconectării instalațiilor de utilizare ale consumatorilor de la rețeaua electrică, până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile, calculat de la data recepționării confirmate în scris a preavizului de deconectare, expediat după neachitarea energiei electrice curente, emise și expediate către consumator, de către furnizorul de energie electrică. Amenda ar urma să constituie până la 25 unități convenționale (1250 de lei) aplicată persoanei fizice și de până la 50 de unități convenționale (2500 de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Amenda pentru persoanele juridice ar constitui până la 100 de unități convenționale (5000 de lei).
Potrivit autorilor, introducerea interdicțiilor este necesară inclusiv pentru armonizarea cadrului legal. Mai mult decât atât, prezentul proiect este necesar pentru susținerea consumatorilor energiei electrice afectați de actuala criză provocată de COVID-19, care a generat deja scăderea veniturilor, or racordarea la energia electrică implică costuri suplimentare, se menționează în nota informativă la PROIECT.
15.00. Legea cadastrului bunurilor imobile va fi modificată. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi de majoritatea parlamentară. Proiectul de modificare a Legii vine în contextul neclarităților existente în articolele ce se referă la partea tehnică a cadastrului, la stabilirea hotarelor, clarificarea modului de ținere a „planului cadastral” și „planului geometric”, cât și prevederile referitoare la hotarele fixe și hotarele generale ale terenurilor. Conform documentului, se propune descrierea explicită a tipurilor și componenței lucrărilor cadastrale, măsurătorile pe teren, stabilirea hotarelor fiind activități executate în cadrul lucrării cadastrale.
De asemenea, urmează completarea legii cu prevederea care stipulează că lucrările cadastrale se execută de către Agenția Servicii Publice și structurile sale teritoriale, de întreprinderi de stat sau private. În cadrul entității executante, responsabilitatea pentru corectitudinea lucrărilor cadastrale, o poartă inginerul cadastral. Este prevăzută obligativitatea certificării inginerilor cadastrali, în vederea asigurării calității executării lucrărilor de formare a bunurilor imobile și de delimitare a proprietății publice.
14.30. Un nou proiect pentru abrogarea „Legii miliardului” a fost vineri, 9 aprilie, de deputați, în prima lectură, asta după ce legea adoptată de către deputații PSRM – ȘOR, în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020, a fost declarată neconstituțională. Proiectul a fost votat de majoritatea deputaților prezenți la ședință, în afară de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate.
Un nou proiect pentru abrogarea „Legii miliardului”, votat de deputați, în prima lectură
13.30. Deputații analizează proiectul de lege privind abrogarea Legii nr.235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 și nr.101 din 1 aprilie 2015.
12.20. A fost anaunțată pauză timp de o oră.
Deputat PDM, Alexandru Jizdan: „Propun ca pe parcursul acestei săptămâni în cadrul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică să fie audiați șeful SIS și șeful MAI pe acest subiect”
Vicepreședinte PAS, Mihai Popșoi: „Noi vom susține această inițiativă, dar dacă doriți să faceți un show politic, nu aveți decât s-o faceți. Noi însă vom urmări foarte atent cum se va lucra”.
Bătrâncea: „Consider că activitatea Comisiei trebuie să fie de 30 de zile”.
Lividinschi: „Eu cred că noi și mai devreme putem prezenta raportul, depinde cum va lucra Comisia”.
Candu: „Nu înțeleg de ce pînă acum șeful SIS nu și-a dat demisia”.
Pro Moldova anunță că va vota pentru constituirea aceste Comisiei, însă consideră că termenul de activitate de 60 de zile e prea mult.
Deputat PSRM, Adrian Lebidinschi: „Noi nu putem să nu examinăm acest caz. Eu cred că acest lucru în sine include și nu este necesar de a include în text această sintagmă”
Deputat PAS, Sergiu Litvinenco: „În paralel cu examinarea circumstanțelor pretinsei răpiri a judecătorilor, propun să fie examinat și cum a intrat acesta în R. moldova. Să avem un raport comprehensiv asupra acestui caz. Propun introducerea sintagmei „examinarea circumsșanelor de intrare în R. Moldova” în titlu.
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari: „Nu este pentru prima dată când se întâmplă un astfel de caz în R. Moldova. Vorbim aici și despre răpirea profesorilor turci. E cazul poate să extindem această comisie. Să vorbim și despre profesorii turci, dar și despre acele persoane care au fost răpite în regiune transnistreană”.
11.26. Deputații examinează proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus.
11.24. Proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală nr. 523 din 18.12.2020, votat în lectura a doua cu votul a 72 de deputați.
11.05. A fost anunțată pauză de 15 minute.
11.02. Proiectul 466 a fost inclus pe ordinea de a ședinței.
11.00. Membrii Comisiei Parlamentară care investighează situația din cadrul Î. S. „Calea Ferată din Moldova” solicită prelungirea activității cu încă 30 de zile .
10.50. Proiectul 254 a fost inclus pe ordinea de zi.
10. 42. Proiectul 92, inclus pe ordinea de zi din 30 martie 2021. Se referă la modicarea articolului 61 din Codul Contavențional privind sacțiuni pentru interdicția sau deconectare delibirativă a energiei electrice a furnizorului în cazul în care nu este avertizat cinsumatorul despre plată.
10.38. Proiectul 262 a fost inclus pe ordinea de zi.
10.38. Mai mute proiecte propuse de deputații Platformei Da nu au fost incluse pe ordinea de zi.
10.30. După ce s-a vehiclat că Secretariatul Parlamentului ar pregăti o listă cu deputați și funcționari din cadrul secretariatului care vor să se vaccineze anti-COVID, mai mulți deputații au declarat vineri în cadrul ședinței Parlamentului că deputații „ar putea să mai aștepte”, iar prioritar să fie incluși persoanele care au comorbidități și cei care au peste 60 de ani.
Deputată „Pentru Moldova” Ruxanda Glavan: Deputații care au peste 60 de ani sau care suferă de comorbidități să se adreseze medicului de familie.
Deputat PDM, Dumitru Diacov: ”Se umflă urechile de populism. Mai bine nu furam miliardul și-i dădeam la medicină sau Parlamentului să facă așa ca să îndreptăm banii la medicină”
Deputat PSRM, Vlad Bătrâncea: „Ieri și PSRM a avut o declarație. Din moment ce nu sunt vaccinuri sufieciente, oamenii care au nevoie să fie vaccinați, trebuie să aibă prioritate. Susțin că deputații mai pot aștepta”
Deputat PAS, Igor Grosu: „Este corect ca pensinarii, dar și cei care suferă de boli, să aibă prioritate. Noi putem să mai așteptăm”.
10.15. La solicitarea deputatul Pro Moldova, Andrian Candu, deputații au ținut un minut de reculegere în memeoria medicilor deccedați n urma complicațiilor provocate de COVID-19.
10.14. La ședință sunt prezenți 92 de deputați.
10.10. Ședința Parlamentului a început.
Deputații vor examina mai multe proiecte de legi și hotărâri, inclusiv proiectul de lege pentru modificarea Legii cadastrului bunurilor imobile, proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală, proiectul de lege cu privire la blocul locativ destinat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, proiectul de lege privind abrogarea Legii privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat, două proiecte de modificare a Legii pentru compensarea diferenței de tarife la energie și gaze pentru populația din unele localități din raioanele Dubăsari, Căușeni și din satul Varnița, raionul Anenii Noi, proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, etc.