Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Parlamentul s-a convocat în…

LIVE Parlamentul s-a convocat în ședință. Comuniștii și socialiștii înaintează moțiune de cenzură asupra activității Guvernului

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Parlamentul se întrunește joi, 5 octombrie, în ședință. Deputații urmează să examineze mai multe proiecte de lege, printre care cel cu privire la gestionarea siguranței infrastructurii rutiere.

Totodată, Legislativul urmează să examineze proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, în urma demisiei.

UPDATE 10:54 Prim-ministrul Dorin Recean participă la ședința Parlamentului. Acesta a venit să prezinte proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2023.

Sursa foto: Captură Privesc.eu

UPDATE 10:52 Deputatul PAS Radu Marian a declarat că socialiștii și comuniștii au depus moțiune împotriva Guvernului chiar în ziua în care trebuie să fie aprobate „majorări salariale „Spor pentru Moldova” pentru circa 170 de mii de cetățeni”.

„Ei sunt împotriva acestor majorări și împotriva investițiilor suplimentare pentru dezvoltare regională, drumuri, agricultură și cheltuieli energetice. Ei sunt împotriva majorării salariilor tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor cu 15%, iar a medicilor legiști cu 26%. Ei sunt împotriva creșterilor salariilor la angajaților din cultură cu 25% mai mult. Ei sunt împotriva oferirii sporurilor pentru cadrele didactice, polițiștilor, carabinierilor de 5 mii de lei. Ei sunt împotriva alocării suplimentare de bani pentru drumuri, proiecte din Satul European, pentru Fermieri. Toate aceste fonduri sunt planificate în rectificarea bugetară pe care o vom vota astăzi în prima lectură, chiar și cu opoziția socialiștilor și comuniștilor”, a spus parlamentarul într-o postare pe pagina lui de Telegram.

UPDATE 10:35 Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vlad Bătrîncea anunță că fracțiunea din care face parte înaintează moțiune de cenzură asupra activității Guvernului. Textul moțiunii a fost dat citire de la tribuna Parlamentului de către deputata BCS Tatiana Cunețchi.

„(…) Înaintăm moțiune de cenzură asupra activității Guvernului în lumina argumentelor după cum urmează:

În ultimii trei ani, R. Moldova este guvernată doar prin situație excepțională. Parlamentul a declarat stare de urgență în sănătate și domeniul energetic. Schimbarea figurilor în garnitura guvernamentală nu a contribuit la îmbunătățirea actului de guvernare. Statul continuă să se afle în situații de urgență fără argumentarea corespunzătoare a necesității acesteia. Guvernul format prin delegarea persoanelor în cele mai înalte funcții pe criterii de afiliere politică a contribuit și mai mult la degradarea situației social-economice din țară (…)”, a declarat Tatiana Cunețchi.

Miercuri, 4 octombrie, Biroul permanent a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare pentru perioada 5-20 octombrie.

Astfel, în această perioadă, Parlamentul urmează să examineze 11 proiecte de ajustare a legislației naționale la aquis-ul european. Este vorba de inițiativele legislative ce se referă la facilitatea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică, performanța energetică a clădirilor, gestionarea siguranței infrastructurii rutiere, introducerea pe piață a produselor fitosanitare. De asemenea, vor fi examinate modificări legislative cu privire la ajutorul de stat, protecția consumatorilor, utilizarea energiei din surse regenerabile, consolidarea aspectelor privind infrastructurile pieței financiare, drepturile de autor și drepturile conexe.

Deputații vor dezbate, în prima lectură, proiectele de modificare a bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale și a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul curent. Pe ordinea de zi a ședinței plenare mai sunt incluse proiectele ce prevăd stimularea utilizării serviciilor electronice, eficientizarea mecanismelor actului de guvernare, activarea pieței forței de muncă, drepturile și responsabilitățile pacienților, testarea antidrog. Deputații vor examina și inițiativele legislative de modificare a Legii privind executorii judecătorești, Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii și a Codului fiscal. Parlamentarii vor mai discuta pe marginea inițiativelor de aderare a țării noastre la două convenții globale.

Totodată, Parlamentul urmează să denunțe 4 acorduri încheiate pe platforma CSI și să se pronunțe pe marginea proiectelor de hotărâre privind demisia unui deputat și cel de încetare a mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.