Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale: „Au fost înregistrate 45 de cazuri de încălcare a secretului votului”
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale susține noi declarații de presă privind desfășurarea scrutinului. Nicolae Panfil, director de programe al Promo-LEX, șeful misiunii de monitorizare, afirmă că se înregistrează o pondere mult mai mare a situațiilor de incident raportate comparativ cu scrutinele precedente.
Potrivit lui Nicolae Panfil, până la această oră au fost înregistrate 45 de cazuri de încălcare a secretului votului.
„Misiunea promo-LEX a constatat că, din totalul de 659 de semnalări raportate până la ora 14:00, au fost prelucrate cu statut de incident 314, între care în prezentul comunicat sunt incluse 270 de incidente. Putem să constatăm deja la această oră că avem o creștere sau o pondere mult mai mare a situațiilor de incident raportate comparativ cu scrutinele precedente (…).
Întreruperea pe parcursul zilei a votării procesului de filmare a operațiunilor electorale. Până la această oră avem în total 37 de cazuri constatate (…). Un alt tip de incident sau situație de incident este agitația electorală sau PR negru în perimetrul de 100 metri și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor au fost constatate 11 cazuri în acest sens (…).
O altă categorie de incidente sunt și deficiențele în listele electorale. Aici vorbim despre discrepanțe de adrese sau alegători decedați, sau semnături în locul altor persoane. În total sunt 22 de cazuri raportate (…). Au fost constatate, de asemenea, deficiențe în funcționarea sistemului informațional automatizat de stat (alegeri). Au fost situații diverse, de la suspendarea funcționării, sau situații când sistemul indica faptul că alegătorul a votat, iar acesta spune că nu a votat etc. Au fost în total 21 de cazuri (…).
Următorul tip de situație raportată de către observatorii Promo-LEX este și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri. În acest sens au fost identificate 15 cazuri (…). O pondere destul de mare în constatările pe care le avem la această oră sunt cazurile de încălcare a secretului votului. Acest lucru este un semnal îngrijorător. Aici vorbim despre cazuri cum ar fi fotografierea buletinelor de vot, prezentarea buletinului cu votul exprimat, ampalsarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului (…). În total au fost 45 de cazuri de acest fel raportate”, a declarat Nicolae Panfil.
Duminică, 5 noiembrie 2023, în R. Moldova au loc alegeri locale generale. Cetățenii urmează să aleagă 898 de primari și 11 058 de consilieri în consiliile locale de nivelul I și II. Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3 297 de persoane, iar pentru 11 058 de mandate de consilier – 45 775 de persoane. Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău au fost înregistrați douăzeci și șapte de candidați. La urnele de vot sunt așteptați 2 758 810 de alegători.
Cu două zile înainte de desfășurarea scrutinului, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegeri a candidaților partidului Șansă, afiliat oligarhului Ilan Șor. Astfel, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea partidului Șansă, va fi aplicată ștampila cu mențiunea RETRAS.
Pentru alegerile locale generale, CEC a tipărit 7 669 667 buletine de buletine de vot, dintre care 6 068 878 în limba română și 1 600 789 în limba rusă.