Ședința Parlamentului. Deputații au aprobat Proiectul de lege privind demisia din funcția de președinte al Plenului Consiliului Concurenței al lui Marcel Răducan
Parlamentul R. Moldova se întrunește vineri, 13 august, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse opt subiecte, printre care inițiativa legislativă referitor la modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție (CNA), modificarea Legii Procuraturii.
LIVE TEXT:
Ora 17:11 Ședința Parlamentului s-a încheiat.
Ora 17:10 Deputații au aprobat Proiectul de lege privind demisia din funcția de președinte al Plenului Consiliului Concurenței al lui Marcel Răducan.
Ora 17:06 Deputații examinează Proiectul de hotărâre cu privire la demisia din funcția de președinte al Plenului Consiliului Concurenței și a unui membru al Plenului Consiliului Concurenței. Detalii aici
Ora 17:05 Proiectul de lege privind Codul vamal a fost aprobat în lectura a doua, cu 55 de voturi.
Ora 17:02 Parlamentarii examinează Proiectul de lege privind Codul vamal. Detalii aici
Ora 16:59 Deputații au aprobat cu 54 de voturi Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Național Anticorupție. Detalii aici.
Ora 16:40 Proiectul privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului, aprobat cu 58 de voturi. Comisia va fi constituită din membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice Grigore Novac, Ana Racu, Natalia Davidovici, Liliana Grosu, Angela Munteanu-Pojoga, Victor Spînu, Nicolai Rusol și ai Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate, Veronica Roșca, Vasile Bolea, Igor Chiriac, Artemie Cătănoi, Vasile Grădinaru, Sergiu Litvinenco, Igor Talmazan, Ala Dolință, Alexandr Suhodolski, Denis Ulanov. Detalii aici.
Ora 16:04 Deputații au revenit în sală. Olesea Stamate prezintă proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Detalii aici.
Ora 15:30 Deputații au luat pauză de 20 de minute.
Ora 15:32 Proiectul a fost aprobat cu 58 de voturi.
Ora 14:20 Parlamentul examinează Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate – art.7, 8, 11, ș.a.; Legea nr.133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale – art.2, 4, 10, ș.a.; ș.a.).
Ora 14:20 Deputații au votat cu 55 de voturi proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii – art.3, 82; Legea nr.514/1995 privind organizarea judecătorească. Detalii aici.
Ora 14:00 Parlamentul a votat în prima lectură proiectul pentru modificarea Legii privind piața produeslor petroliere. Detalii aici.
Ora 13:50 Comisia Economie, buget și finanțe a prezentat raportul și a propus aprobarea în prima lectură a proiectului.
Ora 13:41 A început sesiunea de întrebări și răspunsuri pe marginea proiectului pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere.
Ora 13:35 Deputații examinează Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 (art.2, 4, 6, ș.a.)
Ora 13:34 Deputații au revenit în sala plenară.
Ora 12:29 Deputații au luat pauză de o oră.
Ora 12:29 Deputații au aprobat cu 59 de voturi proiectul privind modificarea Legii Procuraturii, în prima lectură. Detalii aici.
Ora 12:07 Vasile Bolea ține un discurs de la tribuna principală a Legislativului.
„Proiectul respectiv de lege nici măcar nu a fost consultat cu CSP-ul, opinia lor nici nu o întrebați. (…) Curtea Constituțională (CC) o să vă dea un cartonaș roșu. Cu toată ce Guvernul e al vostru nu aveți aviz. (…) Astăzi este vorba despre încercarea de a acapara această instituție (Procuratura), nu vorbim despre domnul Stoianoglo. Vreți să dați verdictul procurorului general?”, a declarat deputatul socialist.
Ora 12:00 Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a prezentat raportul. Astfel, membrii Comisiei au propus proiectul de lege spre examinare în prima lectură.
„Așteptăm avizul și expertizele instituțiilor”, a declarat Stamate.
Ora 11:06 A început sesiunea de întrebări și răspunsuri pe marginea proiectului cu privire la modificarea Legii Procuraturii.
Ora 10:39 Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură (art.17, 18, 301). Detalii aici.
Ora 10:38 A fost aprobată ordinea de zi.
Ora 10:37 Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Ora 10:34 BCS solicită excluderea de pe ordinea de zi a proiectului privind modificarea unor acte normative cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Detalii aici.
Ora 10:33 Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Ora 10:30 Deputatul socialist, Vasile Bolea, solicită excluderea de pe ordinea de zi a proiectului privind modificarea Legii Procuraturii.
Ora 10:29 Propunerea BCS nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Ora 10:28 Fracțiuna Partidului „ȘOR” nu va participa la procedura de vot a celor două proiecte cu privire la CNA și CSM.
Ora 10:26 Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) solicită exlucerea de pe ordinea de zi a proiectului cu privire la modificarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.
Ora 10:25 Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Ora 10:23 Deputatul socialist, Vasile Bolea, solicită excluderea de pe ordinea de zi a proiectului cu privire la modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție. Detalii aici.
„Prin acest proiect se încearcă de a se captura și subordona instituțiile de drept”, a declarat Bolea.
Ora 10:14 Spicherul Parlamentului a declarat că toate proiectele se propun în cadrul ședinței comisiei la care, potrivit lui Igor Grosu, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au participat.
Ora 10:12 Blocul Comuniștilor și Socialiștilor înaintează trei demersuri privind includerea pe ordinea de zi a trei proiecte.
Ora 10:17 Președintele Parlamentului a solicitat Comisiei Juridice să inițieze procedura de desemnare a noii componențe a Comisiei Electorale Centrale (CEC).
„Mandatul membrilor CEC a expirat. La 17 iunie a expirat mandatul tuturor membrilor CEC. Astfel, mandatul a fost prelungit cu încă cel mult 90 de zile până la 15 septembrie 2021. În acest sens, urmează să fie inițiate procedurile de desemnate în funcție a noii componențe a CEC”, a declarat Igor Grosu.
Ora 10:10 Președintele Parlamentului propune proiecte pe ordinea de zi pentru sesiunile plenare programate în perioada 13-25 august.
Ora 10:04 A început ședința Parlamentului. Și-au înregistrat prezența 90 de deputați.
În cadrul ședinței plenare, deputații vor examina și proiectul cu privire la modificarea Legii cu privire la CNA și nemijlocit modul de desemnare a candidaților pentru funcția de director, modificarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor, precum și la modificarea Legii Procuraturii. Parlamentul va examina Cererea de demisie depusă de către președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan.