Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Parlamentul a analizat nota…

VIDEO Parlamentul a analizat nota PG în legătură cu investigarea fraudei bancare și a adoptat o hotărâre în acest sens: activitatea PG și CNA – calificată „nesatisfăcătoare”

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat, în cadrul ședinței extraordinare de vineri, 20 august, după aproximativ trei ore de dezbateri, întrebări și răspunsuri, Hotărârea privind rezultatele audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Pe 20 august a avut loc o nouă ședință plenară a Parlamentului R. Moldova. Pe ordinea de zi a ședinței a fost inclus un singur subiect – audieri parlamentare privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că nu va merge vineri, 20 august, în Parlament pentru a prezenta raportul despre progresele făcute în dosarul „furtul miliardului”.  Stoianoglo susține că „legea nu prevede audierea procurorului general în plenul Paralmentului”. În context, procurorul general a menționat că instituția pe care o conduce va emite o notă informativă pe marginea acestui subiect.


LIVE TEXT:

Ora 13:14 Ședința Parlamentului s-a încheiat.

Ora 13:12 Deputata PAS, Zinaida Popa, renunță la mandat. Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, responsabilă de problemele funciare a renunțat la fotoliul de deputat în Parlament și rămâne în CMC.

„Anunți demisia mea din funcția de deputată. Mulțumesc echipei PAS. Voi rămâne să muncesc în CMC, voi munci cu dedicație și determinare în calitate de consilieră”, a declarat Zinaida Popa.

Ora 13:10 Parlamentul a aprobat cu 57 de voturi proiectul de Hotărâre cu privire la raportul Procuraturii Generale în legătură cu progresele din dosarul „furtul miliardului”.

Ora 13:00 Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că procurorul general nu a „citit până la urmă articolul din Constituție care îl invocă”.

„Dacă citea până la urmă articolul din Constituție vedea că este scris un paragraf că dacă este un subiect de interes public – procurorul general se prezintă în plen. L-am invitat să explice câți bani au fost recuperați din celebrul miliard furat. Din 2017 și până acum, cetățenii au plătit 4 milioane de lei. În șapte ani de zile „zero” bani au fost recuperați din miliardul furat. (…) Mă conving că trebuie și adoptată Legea cu privire la Procuratură”, a declarat Litvinenco.

Ora 12:51 Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, susține că „neprezentarea procurorului general în Parlament” este o lipsă de respect față de cetățenii R. Moldova.

Ora 12:33 Deputata Marina Tauber solicită ca Parlamentul să-i permită lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, să țină un discurs prin intermediul unei videoconferințe pe marginea subiectului „furtul miliardului”.

„Ilan Șor este unica persoană care deține informații pe subiectul furtul miliardului”, a menționat Tauber.

Ora 12:28 De la tribuna principală a Legislativului, deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR”, Denis Ulanov, ține un discurs cu privire la raportul prezentat de Procuratura Generală. În martie curent, deputatul partidului politic „Șor” Denis Ulanov a rămas fără imunitate parlamentară, acesta fiind bănuit de „escrocherie” și „spălării de bani”. Detalii aici.

„Domnule Stoianoglo, sunteți un ipocrit”, a menționat Ulanov.

Ora 12:19 Președintele Parlamentului a declarat că deputații sunt obligați să se prezinte la ședințele Legislativului , iar în cazul în care nu se prezintă să indice motivele absenței.

Ora 12:18 Deputații Partidului ȘOR solicită ca Ilan Șor să fie audiat pe subiectul „furtul miliardului”.

„Solicităm să conectăm videoconferința și ca domnul Ilan Șor să fie audiat online”, a declarat Marina Tauber.

Ora 12:07 Partidul ȘOR propune introducerea pe ordinea de zi a unui proiect. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Ora 12:00 „Cum să dăm aviz satisfăcător dacă organele penale nu au recuperat nici un leu din frauda bancară”, a declarat Olesea Stamate.

Ora 11:55 Partidul ȘOR anunță că se abține de la procedura de vot al proiectului de Hotărâre cu privire la raportul prezentat de Procuratura Generală în legătură cu progresele în dosarul „furtul miliardului”.

Ora 11:45 Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, susține că proiectul de Hotărâre este „unul slab”.

„Raportul trebuie văzut și de Comisia de Securitate. Proiectul trebuie lucrat”, a menționat Batrâncea.

Ora 11:40 Comisia juridică propune Parlamentului adoptarea unui proiect de Hotărâre în legătură cu raportul Procuraturii Generale cu privire la progresele în dosarul „furtul miliardului”.

„Parlamentul constată lipsa de măsuri și consideră că se tergiversează obiectivul urmărit. Parlamentul apreciază negativ activitatea Procuraturii Generale”, a declarat Olesea Stamate.

Ora 10:16 Comisia juridică, numiri și imunități se convoacă în ședință. Parlamentul ia pauză de 40 de minute.

Ora 10:11 Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, anunță că fracțiunea din care face parte a susținut inițiativa ca procurorul general să vină cu un raport în Parlament.

„Parlamentul trebuie să aibă o Hotărâre pe marginea acestui raport. Poate de instituit o colaborare între comisiile parlamentare încât raportul să fie examinat de juriști și economiști. Propunem să fie prezentă și Comisia Securitate”, a declarat Batrîncea.

Ora 10:05 Spicherul Parlamentului anunță că pe ordinea de zi este programat un singur subiect cel cu privire la audierea raportului privind progresele în dosarul „furtul miliardului”. Potrivit lui Grosu, Procuratura Generală a expediat Parlamentului raportul privind progresele în dosarul „furtul miliardului”. Detalii aici.

„La fiecare jumătate de an Procuratura trebuie să prezinte raport de progres. Am fost informați că raportul este pregătit. Raportul de progres este parte a liste de angajamente pe care le are R. Moldova cu UE. Constatăm că procurorul general nu a dat curs invitației noastre. Vă informez că procurorul general a remis o notă informativă și a anexat raportul. (…) După ce o să analizăm raportul, Parlamentul va întocmi o Hotărâre”, a declarat Igor Grosu.

Ora 10:03 Ședința Parlamentului a început. 83 de deputați sunt prezenți în sală.

Citiți și: VIDEO/ Stoianoglo susține că nu se va prezenta mâine la audieri în Parlament: „Procuratura va expedia o notă informativă despre toate acțiunile noastre privind progresul în recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”

În 2015, din Banca de Economii, prin intermediul Băncii Sociale și Unibank, a fost scos din sistemul bancar din Republica Moldova un miliard de dolari, și anume, prin acordarea creditelor neperformante. Cele trei bănci se află sub administrarea specială a Băncii Naționale după ce s-a constatat că au fost implicate în mai multe scheme dubioase. Situația de la cele trei bănci a fost investigată de către experții companiei americane Kroll, invitată în Moldova la cererea fostului premier Iurie Leancă.