Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința extraordinară a Parlamentului.…

VIDEO Ședința extraordinară a Parlamentului. Guvernul Gavrilița a primit votul de încredere din partea Legislativului: 61 de deputați au votat pentru

Deputații din Parlamentul de la Chișinău s-au întrunit vineri, 6 august, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi au fost incluse trei subiecte. Primul subiect a ședinței Parlamentului aținut de aprobarea programului de activitate al Guvernului şi acordarea votului de încredere.

Candidata desemnată pentru a treia oară la funcția de premier, Natalia Gavrilița a prezentat programul de activitate și lista Guvernului, făcute publice marți, 3 august. Detalii aici.

LIVE TEXT:

Ora 14:55 Ședința Parlamentului s-a încheiat.

Ora 14:54 Deputații au votat proiectul de hotărâre privind componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republicii Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale. Detalii aici.

Ora 14:37 Legislativul a aprobat cu 84 de voturi proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 84/2021 privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului. Biroul permanent al Parlamentului R.Moldova va avea 13 membri, nu 12. Acestuia i se alătură deputatul din partea fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Constantin Starîș. Detalii aici.

Ora 14:34 Parlamentul a votat proiectul de hotărâre pentru aprobarea listei ministerelor.

Ora 14:18 Guvernul Gavrilița a primit votul de încredere din partea Parlamentului. 61 de deputați au votat pentru. Partidul ȘOR și BCS nu au votat.

„Săptămâna viitoare vor avea loc primele ședințe ale Guvernului”, a declarat Natalia Gavrilița.

Ora 13:35 Deputatul BCS, Vladimir Voronin, de la tribuna Parlamentului: „Vă doresc succes. Eu nu vreau să întru în detalii. Am dorit să aflut câte Agenții care controlează pentru că la nimeni din ei nu este indicat cine raspunde de prețuri”, a declarat Voronin.

Ora 13:19 Partidul Șor nu va vota pentru Guvernul condus de Natalia Gavrilița.

„Noi vă dorim succes, dar Partidul ȘOR nu va vota pentru Guvernul Gavrilița. (…) Noi vom vota legile bune. Sperăm din suflet să puteți să faceți 10% din tot ceea ce ați promis de la tribună. (…)”, a declarat deputata Marina Tauber.

Ora 13:07 Deputații au revenit în sală. Comisia juridică, numiri și imunități prezintă proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere

Ora 12:25 Președintele Parlamentului a anunțat că Legislativul a rămas fără curent electric. A fost alertă de incendiu. Detalii aici.

„S-au mai votat Guverne fără lumină. Anunțăm pauză 10 minute”, a declarat Grosu.

Ora 12:19 Și deputatul BCS, Vladimir Voronin a adresat o întrebare.

„Ce facem cu copiii străzii?”, a întrebat Voronin.

„Trebuie să dezvoltăm aceste servicii sociale. Ele există, dar trebuie să le dezvoltăm”, a declarat Gavrilița.

Ora 12:12 Continuă sesiunea întrebărilor.

„Noi nu avem acces la medicamentele compensate, nu avem compensarea reală. Nimeni nu s-a gândit să aducă medicamente calitative. Politica medicamentului va fi prioritatea numărul 1 în sistemul medical”, a declarat candidata la funcția de ministră a Sănătății.

Ora 11:06 A început sesiunea întrebărilor. Deputatul BCS, Vasile Bolea, susține că unele prevederi din programul pe care-l propune Guvernul Gavrilița depășesc atribuțiile Executivului.

„Eu citesc din programul „vremuri bune” la capitolul justiție și indicați aici participarea la procesul de selectare a procurorilor PA a unei comsii independente de experți inclusiv internaționali și tot acest mecanism îl propuneți la CSP și CSM, dvs ce sunteți judecător ca să delegați membri? Dvs ați scris aceste aberații doar că este la modă ori considerați că celor 63 de deputați li se va permite să calce Constituția în picioare?”, menționează Bolea.

Ora 10:58 „Vom asigura fluxul neîntrerupt în sistemul medical al întregului spectru în tratarea cu COVID-19, vom asigura accesul populației la vaccinuri calitative. Ne vom concentra pe eliberarea din funcție a persoanelor care s-au manifestat prin ineficiență. Vom demara reforma justiției. Vom asigura accesul gratuit pentru presă la orice informație de interes public”, declară Natalia Gavrilița.

Ora 10:41 Natalia Gavrilița prezintă candidații la funcția de miniștri.

Viceprim-miniștri pentru Reintegrare: Vladislav Kulminski
Viceprim-ministru pentru Digitalizare: Iurie Țurcanu
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu (fost ministru de Externe în Guvernul Sandu)Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco (consilieră a președintei Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate)
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Viorel Gherciu
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Andrei Spânu
Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu (vicepreședinte PAS, fost Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii în Guvernul Maiei Sandu)
Ministerul Apărării: Anatolie Nosatâi (fost șef al Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale)
Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu
Ministerul Educaţiei și Cercetării: Anatolie Topală (secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării)
Ministerul Culturii: Sergiu Prodan (regizor, scenarist)
Ministerul Finanţelor: Dumitru Budianschi (matematician, expert în finanțe publice, deputat PAS)
Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco (deputat PAS)
Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco (consiliera preşedintei Republicii Moldova în domeniul sănătății)
Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătari (expert și director general Syndex România, membră a grupului francez Syndex – companiei de consultanță în domeniul protecției salariaților)

Ora 10:16 Candidata desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavrilița, ține un discurs de la tribuna Legislativului. Potrivit lui Gavrilița, prima sarcină a viitorul Executiv este „de a curăța instituțiile statului de corupți”.

„Voi prezenta programul Guvernului. Progamul include priorități majore-curățarea instituțiilor, reducerea sărăciei, creșterea pensiilor. atragerea investițiilor. Moldova e o țară mică și acțiunile Guvernului au un impact foarte mare asupra cetățenilor. (…) Văd în fața mea un Parlament cu oameni noi, la fel și componența Guvernului include oameni care au fost departe de politică, avem toate ingredintele pentru schimbarea clasei politice. Guvernul actual poate demonstra că banii opriți din scheme și corupție pot ajuta oamenii acestei țări. Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va privatiza pentru fini proprietățile statului. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și cu acești bani vom construi școli, aziluri, case de cultură și drumuri. (…) Vom veni cu un pachet de măsuri pentru a susține păturile vulnerabile. (…) Avem nevoie să separăm Cultura și Mediu”, declară Natalia Gavrilița.

Ora 10:15 Candidata desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavrilița, prezintă programul Guvernului.

Ora 10:14 A fost aprobată ordinea de zi.

Ora 10:12 Propunerea a fost susținută de 61 de deputați. Astfel, proiectul 168 cu privire la structura Guvernului a fost inclus pe ordinea de zi.

Ora 10:08 Președintele Parlamentului propune includerea pe ordinea a unui proiect care vizează structura Guvernului.

Ora 10:06 Spicherul Parlamentului a îndemnat deputații să poarte masca de protecție în contextul pandemiei de COVID-19.

Ora 10:03 Candidații la funcția de miniștri în Guvernul candidatei desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavriliţa, sunt prezenți în sala plenară.

Ora 10:02 Ședința Parlamentului a început. 94 de deputați, prezenți în sală.

Comisia juridică, numiri și imunități va veni cu proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere. Următorul subiect de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 84/2021 privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului. Biroul permanent al Parlamentului R.Moldova va avea 13 membri, nu 12. Acestuia i se va alătura deputatul din partea fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Constantin Starîș. Detalii aici.

Al treilea subiect este proiectul de hotărâre privind componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republicii Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale. Detalii aici.