Curtea de Apel examinează contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia CEC privind secțiile de votare în străinătate. Cererea de recuzare a completului de magistrați, respinsă
Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) examinează joi, 10 iunie, contestația depusă de reprezentanții mai multor partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare în străinătate.
Ora 17:40 Completul de judecători a respis cererea AUR cu privire la recuzarea completului de magistrați.
Ora 15:17 Magistrații anunță întrerupere până la 16:00.
Ora 15:14 Dorin Chirtoacă, reprezentat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut recuzarea întregului complet de judecători.
„Considerăm că, din start, examinarea acestuia dosar va fi compromis de către acest complet. Solicităm alt complet”, a declarat Chirtoacă.
Ora 14:00 Magistrații au anunțat întrerupere până la ora 15:00.
Ora 13:57 Instanța a admis cererea depusă de Avocatul Poporului de intervenire în procesul de judecată.
Ora 13:45 Magistrații au intrat în deliberări.
Ora 13:40 Curtea de Apel urmează să decidă dacă va conexa contestațiile depuse de mai multe partide cu privire la anularea deciziei CEC din 8 iunie de deschidere a 146 de secții de votare în străinătate. Contestații în acest sens au fost depuse de PUN, AUR și Partidul Democrația Acasă, blocul electoral „Renato Usatîi”.
La începutul ședinței Platforma DA a cerut recuzarea a doi magistrați, Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, care fac parte din completul care urmează se examineze contestațiile. Imediat după anunț, Muruianu a declarat că înaintează o cerere de abținere de la examinare.
Ora 12:45 Magistrații au respins cererea de recuzare a judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.
„Era evident că o să fie așa”, a declarat Usatîi.
12:31 Magistrații au intrat în deliberări.
Ora 12:30 Reprezentații partidelor Democrația Acasă, blocul electoral „Renato Usatîi” și PAS au susținut cererea înaintată de Platforma DA.
Ora 12:25 Reprezentanții Platformei DA argumentează cererea înaintată cu privire la recuzarea judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.
Ora 12:24 Magistrații au revenit în ședință.
Între timp, reprezentanții partidelor susțin discursuri în fața oamenilor adunați la Curtea de Apel Chișinău.
„Am cerut ca instanța să oblige CEC-ul să modifice decizia din 5 iunie. Susținem poziția Ministerului de Externe și cerem deschiderea 190 de secții”, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.
Ora 10:25 Magistrații au intrat în deliberări. „Părțile să ia măsuri de pregătire a cauzei”.
„Vă rog să luați act și să pregătiți procesul”, a declarat Minciună.
Ora 10:19 Ion Muruianu a solicitat cerere de abținere.
Ora 10:17 Există două cereri de recuzare împotriva judecătorului Ion Muruianu și o cerere împotriva Ecaterinei Palanciuc. Platforma DA și PAS au cerut recuzarea judecătorului Ion Muruianu.
„Muruianu nu face față rigorilor unui judecător imparțial”, a declara liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul ședinței.
Ora 10:15 „La data de 9 iunie, Curtea a recepționat contestația AUR împotriva Hotărârii CEC din 5 iunie și 8 iunie. Această acțiune a fost notificată în adresa CEC. Instanța nu a reușit să discute despre conexarea”, a declarat magistratul Ion Muruianu.
Ora 10:12 Ședința a început. Trei judecători examinează contestația. Ion Muruianu, Ecaterina Palanciuc și Anatolie Minciuna.
Între timp, mai mulți oameni protestează în fața instanței.
„Cerem anularea acestui act”, declară protestarii.
„Cerem anularea acestui act”, declară protestarii.
Ședința de judecată în cadrul căreia va fi examinată contestația este programată pentru joi, 10 iunie, cu începerea de la ora 10:00, la Curtea de Apel Chișinău.
La 7 iunie, după ce mai multe partide au depus la Curtea de Apel contestații privind anularea deciziei CEC din 5 iunie, de deschidere a 139 de secții de votare în străinătate, magistrații au dispus conexarea cauzelor de contencios administrativ. Contestații în acest sens au fost depuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Unității Naționale (PUN) și Blocul electoral „Renato Usatîi”.
În timp ce mai mulți oameni protestau în fața CEC, membrii CEC au mărit marți, 8 iunie, numărul secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult. Un proiect în acest sens a fost propus de membrul CEC Sergiu Gurduza.
La 9 iunie, Blocul electoral „Renato Usatîii” a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 8 iunie cu privire la mărirea numărului ecțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Potrivit lui Usatîi, blocul Electoral a solicitat constituirea a 190 de secții de votare pentru alegătorii din străinătate.
La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.
Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.
La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.