Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Curtea Constituțională a confirmat…

VIDEO Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu

Curtea Constituțională a confirmat astăzi, 10 decembrie, în cadrul ședinței, rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

14.05. Ședința se declară încheiată.

14.02. Curtea Constituțională a confirmat astăzi, 10 decembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu

14.00. Magistrații au revenit.

12.15. Audierile s-au încheiat. Magistrații s-au retras în sala de consiliu. Pronunțarea hotărârii privind validarea alegerilor va avea loc la ora 14.00.

11.00. Au loc audieri ai reprezentanților din cadrul ședinței.

10.47. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, prezintă raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova.

10.43. S-a reluat examinarea în privința confirmării alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și validării mandatului de președinte al R. Moldova.

10.42. Judecătorii CC au repins cererea reprezentantului lui Igor Dodon privind amânarea ședinței.

10.41. Judecătorii au revenit în ședință.

10.20. Judecătorii CC ai plecat în deliberare.

10.17. Reprezentata Maiei Sandu, Olesea Stamate, susține că se încearcă tergiversarea procesului de validare a mandatului de președinte.

10.05. Reprezentantul lui Igor Dodon cere amânarea ședinței Curții Constituționale, susținând că pe rol la Curtea Supremă de Justițiese află o cauză împotriva Maiei Sandu privind lezarea onoarei și demnității concandidatului Igor Dodon.

„Nu sunt întrunite condițiile pentru a începe ședința respectivă. Este vorba de un briefing de presă organizat pe 13 noembrie în care Maia Sandu a adus acuzații grave și a prejudiciat imaginea concurentului Igor Dodon. A fost de natură să influențeze preferințele alegătorilor. A fost în ultima zi a campaniei electorale, iar Igor Dodon nu a putut să vină cu o replică”, a susținut reprezentantul lui Igor Dodon.

10.00. Ședința CC a început.

Curtea Constituțională a R. Moldova (CC) a anunțat la 2 decembrie că deocamdată nu se poate pronunța cu privire la legalitatea alegerilor prezidențiale din R. Moldova, iar asta pentru că, deși se fac 10 zile de la recepționarea actelor de la Comisia Electorală Centrală (CEC), instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală.

La 23 noiembrie, CEC a aprobat raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Acesta cuprinde o descriere exhaustivă a activităților de pregătire, organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial.

Raportul a fost prezentat ulterior Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

La 9 decembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) a anunțat că Maia Sandu, Președintele ales al R. Moldova, a renunțat la calitatea de membru de partid și la funcția de președinte al formațiunii. Decizia a fost luată conform legislației în vigoare, potrivit căreia președintele țării nu poate fi membru de partid. Totodată, reprezentanții PAS anunță că funcția de președinte interimar PAS a fost preluată de prim-vicepreședintele Igor Grosu.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.