Alegeri prezidențiale: CEC a înregistrat șapte grupuri de inițiativă și a respins două
Pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Electorale Centrale (CEC) de joi, 3 septembrie, sunt 15 subiecte, printre care cu privire la cererile de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru susținerea unor candidați la funcția de președinte al R. Moldova.
15:26. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, susține că ar putea fi create premise pentru abuzuri, astfel că drept temei ar putea servi aflarea în autoizolare. El a părăsit ședința: „Vă urez succes la examinare”.
Propunerea lui Cimil nu a fost susținută.
14:57. Se propune ca dacă un susținător nu poate singur completa lista de subscripție, acest lucru să poată fi făcut de către candidat sau membru al grupului de inițiativă. Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, motivele obiective țin de starea de urgență, boală, bătrânețe și dizabilități.
14:56. A fost aprobat proiectul cu privire la acreditarea observatorilor internaționali din partea Consiliului Adunării Interparlamentare a Statelor-membre ale CSI în vederea monitorizării alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.
14:53. A fost aprobat proiectul cu privire la constituirea Oficiului de protocol al observatorilor internaționali pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.
14:51. CEC a atribuit un mandat de consilier în Consiliul municipal Orhei Nataliei Borș.
14:50. A fost aprobat aprobat proiectul cu privire la stabilirea numărului persoanelor de încredere ale concurenților electorali la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.
14:48. A fost aprobat proiectul cu privire la constituirea circumscripțiilor electorale de nivelul al doilea pentru desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din data de 1 noiembrie 2020.
14:43. A fost aprobat Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcție electivă sau în vederea inițierii referendumului.
14:40. A fost înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Blocului electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă. Grupul are 36 de membri și este condus de liberalul Ion Cebanu.
14:33. A fost înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea PUN, Octavian Țîcu.
14:30. A fost respinsă înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului independent la funcția de președinte al Republicii Moldova, Ion Costaș.
14:27. A fost înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea „Pro Moldova”, Andrian Candu. Grupul are 98 de persoane acceptate și este condus de Sergiu Sîrbu.
14:21. A fost înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea PAS, Maia Sandu.
14:20. A fost respinsă înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin.
14:14. A fost înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Platformei DA, Andrei Năstase. Acesta este format din 100 de persoane.
14:02. A fost înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Nostru, Renato Usatîi. Acesta este format din 100 de persoane.
13:50. A fost înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea PLDM, Tudor Deliu. Acesta este format din 49 de persoane.
13:42. Cu unele modificări, ordinea de zi a fost aprobată.
13:25. Membrii CEC au revenit.
13:11. La propunerea membrului Sergiu Gurduza, a fost anunțată o pauză de 10 minute.
Până acum, la CEC au depus actele opt pretendenți: Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”), Ion Costaș (independent), Aleksandr Kalinin (Partidul Regiunilor) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA).
Alegerile prezidențiale sunt programate pentru data de 1 noiembrie.
Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.
Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.