Principală  —  IMPORTANTE   —   Legea cu privire la organizațiile…

Legea cu privire la organizațiile necomerciale nu a ajuns încă pe masa lui Dodon pentru a fi promulgată

După mai multe discuții în contradictoriu, acuzații și chiar și amenințări din partea președintelui Igor Dodon precum că acordul dintre PDM și PSRM riscă să fie încălcat în eventualitatea votării Legii cu privire la ONG-uri, Parlamentul a votat într-un final, în cea de-a doua lectură, proiectul care vizează organizațiile necomerciale.

În contextul în care șeful statului declara anterior că această lege nu va trece și că el nu o va promulga, iar ulterior as-a răzgândit și a precizat că s-a ajuns la un consens și PSRM va susține această lege, am apelat la serviciul de presă al Președinției pentru a afla dacă Igor Dodon va promulga totuși Legea ONG-urilor.

Reprezentanții instituției prezidențiale ne-au comunicat că Legea nu a venit încă spre promulgare la Președinție.

„În momentul în care va veni, ea va fi examinată și Președintele va decide asupra promulgării ei sau remiterii Parlamentului spre reexaminare”, menționează Carmena Sterpu, șefa serviciului de presă a președinției.

La Parlament ni s-a confirmat că, într-adevăr, Legea nu a fost încă transmisă spre promulgare și se află la etapa redactării. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a precizat că, în prezent, este redactat textul final al legii, în circumstanțele în care au fost propuse modificări la varianta finală.

Totodată, deputatul susține că, cel mai probabil, legea ar urma să fie votată și în lectură finală. Apelat pentru o precizare în acest sens, președintele Comisiei juridică, numiri și imunități, Vasile Bolea, ne-a întrebat cu ce scop ne interesăm de acest lucru, ca ulterior, să ne spună că nu cunoaște dacă Legea va fi votată și în lectură finală.


Legea votată de către deputați, în cea de-a doua lectură, la 11 iunie,  va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale prin simplificarea procedurilor în activitatea acestora.

Mai multe ONG-uri din R. Moldova au salutat inițiativa și au sprijinit public adoptarea acestei legi, menționând că va îmbunătăți substanțial mediul de activitate al sectorului necomercial.

Proiectul simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă impusă de legislația actuală. Potrivit noilor reglementări, termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării. Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se va percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, va trebuie să adopte decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică.

Noua lege instituie și interdicția pentru organizațiile necomerciale de a susține candidații în alegeri și instituie limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. De asemenea, proiectul de lege reglementează legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a organizațiilor necomerciale

Proiectul limitează și posibilitățile autorităților de a exercita presiuni asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizaților necomerciale de către anumite categorii de persoane. În același timp, proiectul remediează lacunele legislative privind constituirea organizațiilor necomerciale create prin modificarea în 2019 a Codului Civil. Acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora.

Adoptarea Legii organizațiilor necomerciale face parte din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției în martie 2016, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.