Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” pe președintele CCRM Marian Lupu, care a spus anterior că „din punct de vedere științific vorbește limba moldovenească”
Președintele Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM), Marian Lupu, a fost distins de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. Un decret a fost semnat de șeful statului român la data de 8 septembrie privind decorarea mai multor președinți ai unor Instituții Supreme de Audit din statele europene.
„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor domnului Holm Janar, auditorul general al Oficiului Național de Audit al R. Estonia, domnului Lupu Marian, președintele Curții de Conturi a R. Moldova, și domnului Tavares José, Președintele Curții de Conturi a R. Portugheze”, se arată în decretul publicat pe pagina oficială a președintelui României.
Ceremonia de decorare a avut loc la București joi, 8 septembrie, în contextul evenimentelor aniversare organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la reînființarea Curții de Conturi a României.
În 2010, în cadrul emisiunii „În profunzime” de pe postul Pro TV Chișinău, Marian Lupu declara: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”.
Peste doi ani, în cadrul aceleași emisiuni el a declarat: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”.
În anul 2013, pe atunci lider al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, s-a pronunțat și favoarea organizării unui referendum privind denumirea limbii de stat, în contextul hotărârii Curții Constituționale care a decis că limba vorbită este cea română, Marian Lupu declară că limba vorbită de el este cea moldovenească. „Eu sunt moldovean și eu vorbesc limba moldovenească”, a declarat atunci Lupu.
Pe site-ul Curții de Conturi a R. Moldova, la secțiunea în care sunt prezentate CV-urile conducerii instituției, în dreptul „abilităților lingvistice” posedate de Marian Lupu sunt trecute: moldoveneasca (română), franceza, engleza și rusa.
Fostul deputat democrat Marian Lupu a fost singurul pretendent la șefia Curții de Conturi. Acesta a fost numit în funcția de președinte al Curții de Conturi, prin hotărârea Parlamentului din 7 februarie 2019.
Marian Lupu are o vastă carieră politică deținând, de-a lungul anilor, diverse funcții de stat și de partid. El a fost promovat în „marea politică” pe timpul guvernării comuniste.
Având funcţiile publice încă din 1991, în mai 2001 a fost numit viceministru al Economiei, iar în 2003 a preluat funcţia de ministru. La 6 martie 2005, devine deputat pe listele PCRM, iar ulterior preşedinte al Parlamentului. În 2009 Lupu a părăsit PCRM şi a devenit liderul PDM, formaţiune cu care a intrat din nou în Parlament. În decembrie 2010 – martie 2012, Lupu a deţinut atât funcţia de preşedinte al Parlamentului, cât şi pe cea de preşedinte interimar al R. Moldova. Un an mai târziu, Lupu a fost demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului cu votul a 76 de deputaţi comunişti, liberal-democraţi, socialişti şi liberal-reformatori.