Josep Borell, despre negocierile R. Moldova cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale: „Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică în schimbul scăderii prețurilor la gaze”
„Uniunea Europeană a depistat încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică în schimbul scăderii din partea lor a prețurilor la gaze”. Declarațiile aparțin Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Vicepreședintele Josep Borrell, care a precizat că gazele naturale reprezintă o marfă care pot fi vândute și cumpărate, dar nu pot fi folosite ca armă geopolitică.
Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Vicepreședintele Josep Borrell a declarat că UE va sprijini R. Moldova în depășirea crizei sectorului energetic și că UE nu va „împiedica” Moldova să semneze un contract cu Gazprom întrucât această decizie aparține autorităților de la Chișinău.
„Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică în schimbul scăderii din partea lor la a prețurilor la gaze. Suntem de acord cu prim-ministra Natalia Gavrilița în legătură cu importanța consolidării rezilienței împotriva oricăror posibile eforturi de către părțile terțe de a utiliza energia ca o armă geopolitică. Gazele reprezintă o marfă care pot fi cumpărate-vândute, dar nu pot fi folosite ca armă geopolitică. În semn de sprijin politic din partea noastră, consultări la nivel înalt în materie de securitate energetică au avut loc ieri. (…) Dacă am putea soluționa problema R. Moldova cu gazele naturale cu 60 de milioane de euro ar fi ușor. Asta este un prim pas (asistența nerambursabilă de 60 milioane de euro). (…) Nu vom spune autorităților din Moldova ce să facă, ei sunt stat suveran. În cazul R. Moldova, gazele naturale sunt folosite drept armă politică”, a declarat Josep Borell.
În context, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița a reiterat că autoritățile R. Moldova își doresc ca negocierile cu Gazprom să fie axate pe dimensiunea economică și comercială. Șefa Executivului a precizat că discuțiile de la Sankt Petersburg dintre Gazprom și viceprim-ministrul Spînu înregistrează progrese, însă nu a oferit detalii în acest snes.
„Republica Moldova este interesată într-un contract pe termen lung, la un preț pe care și-l poate permite. Este evident că această criză energetică a lovit nu doar în Moldova, este o creștere extraordinară a piețelor pe care și multe țări europene nu și-o pot permite de aceea noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora, noi am avut ani de zile o relație cu Gazprom și am fost parteneri de nădejde în toată această perioadă și acum avem așteptarea ca să purtăm negocieri pragmatice, axate pe dimensiunea economică și comercială și sperăm că aceasta se va întâmpla. Viceprim-ministrul, ministrul Infrastucturii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se află în aceste zile la Sankt Petersburg, negocierile au loc, se înregistrează un anumit progres în aceste negocieri. În același timp ne dorim să găsim și alte alternative pe termen lung. Vreau să subliniez că nici o țară nu-și asigură volumul integral de gaze naturale de pe piața zilnică de spot”, a declarat prim-ministra Gavrilița.
La 27 octombrie, în cadrul întrevederii cu prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Detalii aici.
25 octombrie, primul contract: compania poloneză PGNiG. La 25 octombrie curent, reprezentanții Guvernului au anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG, acesta fiind primul contract de acest gen. În context, viceprim-ministrul, Andrei Spînu, a menționat că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria R. Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.
26 octombrie, al doilea contract: compania olandeză Vitol. La 26 octombrie, compania olandeză Vitol a fost desemnată câștigătoarea celei de-a doua licitație anunțată de Energocom privind livrarea a unui milion de metri cubi de gaze naturale.
„Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, 27 octombrie, va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova”, a menționat directorul APP Eugeniu Cozonac pentru ZdG.
27 octombrie, al treilea contract: companiile DXT Commodities și PGNiG. La 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.
„Licitația lansată în cea de-a treia zi de către furnizorul central de energie electrică, Energocom, a fost câștigată de doi ofertanți. Este vorba despre DXT Commodities – o companie internațională care este lider pe piața angro de gaz și energie, dar și compania poloneză PGNiG, care vor furniza mâine gaze naturale în conductele R. Moldova. Menționăm că volumul de gaz achiziționat pe 25 octombrie de la compania PGNiG din Polonia și pe 26 octombrie de la compania olandeză Vitol a fost livrat țării noastre conform tuturor prevederilor contractuale”, a anunțat APP.
Din 22 octombrie 2021 în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu Republica Moldova și să încheie un contract cu SRL Moldovatransgaz în valoare totală de 5.000.000 m3.