Israelul și Germania își îndeamnă cetățenii să părăsească regiunea transnistreană „cât mai curând posibil”. Reacția MAEIE
Ministerele de Externe ale Israelului și Germaniei le cer cetățenilor să părăsească regiunea transnistreană în contextul incidentelor care au avut loc acolo în ultimele zile. În acest context, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că „actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”.
„În contextul deteriorării situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere că capacitatea Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo este limitată, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, a scris ambasadorul nerezident al Israelului în R. Moldova, Yoel Lyon.
לאור התדרדרות המצב הביטחוני בחבל טרנסניסטריה ולאור העובדה שהוגבלה היכולת של משרד החוץ להעניק סיוע לאזרחי ישראל השוהים שם, קוראים לאזרחי ישראל לעזוב את טרנסניסטריה בהקדם האפשרי. נוסף לכך, משרד החוץ קורא לאזרחים ישראלים המתכננים להגיע לטרנסניסטריה בזמן הקרוב לבטל את נסיעתם בעת הזו.
— Joel Lion (@ambassadorlion) April 28, 2022
Ministerul german de Externe a actualizat, de asemenea, alertele de călătorie.
„Situația de securitate din Transnistria s-a înrăutățit. În acest context, călătoriile în Transnistria nu sunt categoric binevenite”, se arată pe site-ul ministerului într-un comunicat.
Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-au comunicat că și în aceste cazuri rămâne în vigoare mesajul oferit anterior, în legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei.
„Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, anunță MAEIE.
Joi, pe 28 aprilie, Ministerul de Externe al Bulgariei a emis un avertisment prin care recomandă cetățenilor săi să părăsească R. Moldova și să nu călătorească în această țară.
„Având în vedere deteriorarea situației din R. Moldova și din jurul acesteia, îi îndemnăm pe compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în această țară. Îi îndemnăm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul R. Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara prin mijloacele de transport disponibile în prezent”, se arată în nota informativă a ministerului.
Luni, 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Conform datelor oferite de așa-numitele autorități de la Tiraspol, nu există victime sau persoane rănite.
După explozie, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a declarat pentru presa rusă că în zona de securitate situația este calmă.
Ulterior, în noaptea de luni spre marți, 25 – 26 aprilie, presa de la Tiraspol a scris că ar fi fost auzite explozii lângă satul Parkani din regiune, iar în dimineața zilei de marți, 26 aprilie, au fost înregistrate explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, fiind avariate două antene de radiocomunicații.
Astfel, în regiune a fost instituit cod roșu de amenințare teroristă.
Miercuri dimineața, pe 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.
Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Totodată, autoritățile de la Chișinău au condamnat „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.
De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.