Principală  —  IMPORTANTE   —   Într-o scrisoare către CSM, SIS…

Într-o scrisoare către CSM, SIS anunță că Platon a mituit sau a șantajat judecători pentru a-și recupera activele

Serviciul Informații și Securitate (SIS) a solicitat într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, relatează jurnal.md.

Conform sursei citate, SIS anunță că a recepționat „sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta”.

Informațiile semnalează faptul că acțiunile în cauză exprimă intenția persoanei menționate de a-și restabili prin orice metodă, mijloc și forță, inclusiv în afara cadrului legal, drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group”, se arată în scrisoarea SIS.

Potrivit SIS, „sursele de informații semnalează că, recent, au fost exercitate influențe la nivelul Judecătoriei Chișinău, în sensul accederii unor persoane de încredere în completele de judecată, dar și în funcții de conducere, cu scopul de a obține „soluții favorabile” pentru Veaceslav Platon pe cauzele penale sau pe dosarele conexe”.

Atrage atenția faptul că președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a numit în unul din completele care ar urma să examineze dosarele de referință magistratul Tatiana Bivol, judecător în sediul Buiucani, care este fiica unuia din avocații lui Platon – Oleg Lozan. Totodată, Tatiana Bivol este inclusă în completul de reexaminare a dosarului penal intentat în privința lui Platon”, se mai spune în scrisoarea SIS-ului adresată CSM.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost eliberat la 15 iunie 2020, din penitenciarul nr. 13acolo unde s-a aflat în detenție timp de 4 ani. La ieșirea din penitenciar, Platon a declarat că se va afla în continuare în R. Moldova și că nu intenționează să părăseasă țara.

Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale au menționat atunci că, după examinarea materialului probator, prezentat de PG, luni, 15 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis integral demersul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către fostul deputat, Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.

În 2017, judecătorii l-au condamnat pe Veaceslav Platon și într-un alt dosar, la 12 ani de închisoare. Potrivit actului de inculpare, pe parcursul anului 2016, Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi organizat sustragerea mijloacele financiare deţinute pe conturile companiilor prenotate. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, inculpatul ar fi implicat în comiterea faptei infracţionale pe încă două persoane în calitate de autori, care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obţinerii bunurilor ce nu li se cuvin. Grupul nu ar fi reușit să-și pună în aplicare schema, fiind reţinuţi. Cele două pedepse urmează să fie comasate.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”.  În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.