Întâlnire secretă la Moscova? Bașcana Autonomiei Găgăuze efectuează o vizită în Rusia, acolo unde s-ar afla și oligarhul Ilan Șor
UPDATE: Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, anunță într-o postare pe Telegram că alături de președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, a avut o întrevedere cu șefa senatului rus, Valentina Matvienko, și acuză autoritățile de la Chișinău că „încearcă să rupă relațiile cu Rusia”.
Știrea inițială:
Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, efectuează vineri, 1 martie, o vizită la Moscova, Rusia, scrie TASS, agenție de presă controlată de Kremlin. Evghenia Guțul nu a publicat, deocamdată, niciun anunț în acest sens.
Tot în această perioadă, în Rusia se află și fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. Solicitat de Ziarul de Gardă, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, potrivit informațiilor operative, Ilan Șor se află în continuare la Moscova.
Anterior, Viorel Cernăuțeanu a spus că fostul deputat fugar a părăsit din nou Israelul pe 25 februarie.
„Este o chestie pe care o face regulat cu ruta Moscova și noi vedem foarte clar că Moscova nu are niciun interes de a ne da informații sau a contribuit la reținerea unei persoane care este condamnată, nu doar că se află în căutare pentru documentare, dar este condamnată pe teritoriul R. Moldova, (…) Noi vedem toate acțiunile pe care le petrece dumnealui. Doar că, cu regret, Federația Rusă nu respectă Constituția INTERPOL. Așa cum prevede ea, în momentul în care se dă semnalul de alertă pe canalul INTERPOL, persoana trebuie să fie reținută”, a declarat Cernăuțeanu în cadrul unui interviu dat Europei Libere.
Șor nu a publicat, deocamdată, nimic pe rețelele de socializare privind noua sa vizită la Moscova, așa cum a făcut la 7 februarie, când a scris că a avut o întâlnire cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), Leonid Calașnicov.
Șor s-ar fi aflat în primele două săptămâni ale lunii februarie în Federația Rusă. Chișinăul a primit, la mijlocul lunii februarie, răspuns de la autoritățile ruse în legătură cu solicitarea de reținere și extrădare a oligarhului. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a calificat răspunsul lor drept „absurd și aberant”.
Oficialul moldovean a susținut că autoritățile din Federația Rusă invocă articolul 3 din Constituție, care prevede „neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale”. Declarațiile au fost făcute miercuri seară, 15 februarie, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.
Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către Șor a avut loc la data de 17 august 2018, pe sensul de intrare în R. Moldova.
llan Șor, liderul fostului partid „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat, pe 13 aprilie 2023, de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.