Informațiile care circulă pe rețele de socializare privind închiderea frontierelor terestre și aeriene ale R. Moldova, sunt false
Pe rețelele de socializare circulă informații false cu privire la pretinse noi restricții în contextul pandemiei de Covid-19, care ar prevedea sistarea circulației aeriene și terestre pentru 30 de zile, astfel fiind interzise cursele internaționale care transportă pasageri și că în aceste condiții, cetățenii R. Moldova nu vor putea reveni acasă.
Potrivit informațiilor distribuite „niciun moldovean nu va putea intra în țară dacă se află în afara acesteia, nu vor putea intra nici pe cale terestră, vama va permite doar tranzitul de mărfuri nu și de pasageri. Se presupune prelungirea a până la 2 luni dacă nu va scădea numărul de infectați a declarat Ion Chicu”. Aceste afirmații nu corespund adevărului. În realitate, deși unele punctele de trecere a frontierei și-a sistat activitatea în temporar activitatea în contextul diminuării riscului de răspândire a virusului COVID-19, celelalte activează în regim normal și în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.35 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 27 noiembrie 2020.
Potrivit poliției de frontieră, tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
- Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
- Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
- Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
- Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
- Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier.
Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active: http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere
La punctele de trecere a frontierei deschise traficului, persoanele sunt supuse screeningului și completează fișa epidemiologică individuală.
Totodată, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale în continuare stabilește lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Astfel, se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții.
Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o țară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate țările clasificate ca zonă roșie, persoana este calificată ca venită din zona roșie.
CNESP a declarat, prin decizia din 27 noiembrie, starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 ianuarie 2021. Astfel, în contextul creșterii numărului de cazuri pozitive de Covid-19, prin decizia din 27 noiembrie, dar prin hotărârile ulterioare din 4 decembrie și 11 decembrie au fost întreprinde mai multe măsuri de restricție în contextul epidemiologic, însă nici una dintre acestea nu se referă la sistarea activității punctelor de trecere a frontierelor R. Moldova.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 125 723, iar 2547 de persoane au decedat.